Αιφνιδίασε ο Αβέρωφ με Αννίτα Δημητρίου [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, για τη θέση της Προεδρίας της Βουλής, καλώντας όλα τα κόμματα να την υπερψηφίσουν, για να περάσει η Κύπρος σε μια νέα εποχή, καταρρίπτοντας ακόμη ένα στερεότυπο

Κίνηση ματ από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Με την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, μόλις 36 ετών, για την Προεδρία της Βουλής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αιφνιδίασε τους πάντες. Αφενός, αφαιρώντας από την αντιπολίτευση το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή προσώπου, αφετέρου, θέτοντας ήδη εκτός συζήτησης συνεργασίας, για ευνόητους λόγους, τις υποψηφιότητες του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου των Οικολόγων και του Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ. 

Σημειώνεται πως από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η πρώτη φορά που γυναίκα διεκδικεί, και μάλιστα με αξιώσεις, την Προεδρία της Βουλής. 

Η αντιπολίτευση καλείται τώρα να απαντήσει με πειστικότητα, στην επιλογή Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς ανάλογη επιλογή ενός νέου πολιτικού, θα κριθεί μάλλον ως αντιγραφή και προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων. 

«Πρόκειται για μια επιλογή με ισχυρό συμβολισμό. Μια επιλογή που έχει τις όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από την ευρεία πλειοψηφία της βουλής. Η Αννίτα Δημητρίου μπορεί επάξια να συμβολίσει τη νέα εποχή στη Βουλή και να αποτελέσει πρότυπο για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινά», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.  

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, μέχρι τέλους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως η για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής της επαρχίας Λάρνακας, είναι μια ικανή κοινοβουλευτικός, της οποίας η εργατικότητα, η συγκρότηση και το ήθος είναι αδιαμφισβήτητα. Και μπορεί επάξια να συμβολίσει τη νέα εποχή. 

 «Καλώ όλα τα κόμματα να συμβάλουν θετικά στην ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Κυπριακής Βουλής δείχνοντας ότι το πολιτικό μας σύστημα ακούει τα μηνύματα των καιρών και αλλάζει με πράξεις», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  

Την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου είχε εγκρίνει νωρίτερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Πολιτικό Γραφείο του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η ίδια η Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με γραπτή δήλωση, χαρακτήρισε την πρόταση ιδιαίτερα τιμητική. 

«Η υποψηφιότητα αυτή δεν ανήκει μόνο σε μένα. Τη μοιράζομαι με τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες της Κύπρου μας που υπό-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων της χώρας μας εδώ και δεκαετίες παρά τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την έμπρακτη στήριξη της ισότητας στη χώρα μας. Ένα θετικό παράδειγμα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στην οποία κάθε γυναίκα μπορεί να πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της. Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση», δήλωσε η Υποψήφια πρόεδρος Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.   
Διεργασίες ενόψει 10ης Ιουνίου 

Μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας της Αννίτας Δημητρίου, στο ΑΚΕΛ θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, μονόδρομος η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού για την Προεδρία της Βουλής, ως το μοναδικό αντίπαλο δέος που να μπορεί να συσπειρώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, υπό το φως και της δεδομένης, όπως προέκυψε από το Πολιτικό Γραφείο, αποχώρησης του Αντρου Κυπριανού από την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος, ύστερα από δώδεκα χρόνια στο τιμόνι ως Γενικός Γραμματέας. 

Στο ΔΗΚΟ, τώρα, στελέχη και βουλευτές, όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας, επιμένουν ότι το κόμμα θα πρέπει να κατέλθει με υποψήφιο τον Πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο. 

Με τον Ζαχαρία Κουλία να σχολιάζει με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, από το Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1. 

«Εγώ πολλές φορές άμα ακούω, βάλτε άντρα βάλτε γυναίκα, το θεωρώ, ολίγον τι, άκομψο ή εσπάσαμε τα στερεότυπα. Άμα λες σπάσαμε τα στερεότυπα, τι εξυπακούει; Θα φύγουμε από τους άντρες και θα πάμε στις γυναίκες;», δήλωσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας.  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 και το ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, διέψευσε ότι είχε επαφές με οποιοδήποτε κόμμα, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί, ενδεχομένως στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10 Ιουνίου. 

Με την Δημοκρατική Παράταξη την ίδια στιγμή, να προχωρεί σε βολιδοσκοπήσεις με όλα τα κόμματα. 

«Η τελική μας απόφαση είναι προφανές ότι θα ληφθεί στη βάση του τελικού σκηνικού, όπως αυτό θα διαμορφωθεί. Με βάση τα κριτήρια τα οποία ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι πρέπει να πληροί ο υποψήφιος πρόεδρος», δήλωσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.  

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μας εκστρατείας, είχαμε μιλήσει για σύνθεση, για συναίνεση και για εθνική συνεννόηση. Αρα, ναί, ενδεχομένως να μιλήσουμε και με το ΔΗΚΟ», δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», στέλεχος της ΔΗΠΑ, Γιάννος Λακκοτρύπης.  

Τα συλλογικά όργανα της ΔΗΠΑ, που συνεδρίασαν χθες, εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο Μάριο Καρογιάν, να συζητήσει για την Προεδρία της Βουλής με τα άλλα κόμματα. 

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, πάντως, στον Δημοκρατικό Συναγερμού θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, πως η τελευταία φάση της διαδικασίας στη Βουλή θα βρει τουλάχιστον δύο κόμματα, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, να στηρίζουν την Αννίτα Δημητρίου, άρα σύνολο ψήφων 25. Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν και το μέλλον της συνεργασίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ υπέρ οποιουδήποτε εκ των ηγετών των δύο κομμάτων, με τις έδρες τους στις 24, άρα την πλάστιγγα εκτιμούν ότι θα γύρει τελικά η στάση που θα τηρήσουν οι Οικολόγοι, αφού από την εξίσωση ούτως ή άλλως μένει εκτός το ΕΛΑΜ.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.