Προτεραιότητα των κομμάτων και οι προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι διεργασίες των κομμάτων μπορεί να έχουν ως προτεραιότητα την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής, στο προσκήνιο ωστόσο βρίσκονται και οι προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών

Άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής, είναι οι προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών, οι οποίες βρίσκονται και αυτές στο προσκήνιο των διεργασιών στο εσωτερικό αλλά και μεταξύ των κομμάτων.

Η μείωση των βουλευτικών εδρών του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ, σε συνδυασμό με την αύξηση των εδρών του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, όπως και η μη επανεκλογή δέκα προέδρων από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, καθιστά βέβαιο προμηνύει πολλές ανακατατάξεις.

Από το Δημοκρατικό Συναγερμό οι Γιώργος Γεωργίου, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Κώστας Κωνσταντίνου που προήδρευαν των επιτροπών νομικών, θεσμών και υγείας αντίστοιχα, δεν διεκδίκησαν επανεκλογή, ενώ Μαριέλλα Αριστείδου και Ανδρέας Κυπριανού που προήδρευαν των επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εμπορίου δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής και Σκεύη Κουκουμα των επιτροπών Εργασίας και Προσφύγων δεν διεκδικήσαν επανεκλογή ενώ η Ελένη Μαύρου της επιτροπής εσωτερικών δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών ήταν ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ ο οποίος δεν πέτυχε επανεκλογή, ενώ ο τέως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, δεν διεκδίκησε επανεκλογή.

Πλέον σημαντική επιτροπή είναι αυτή των Οικονομικών, την προεδρία της οποίας είχαν μοιραστεί εξ ημισείας ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, κόμματα τα οποία αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία της και για αυτή τη θητεία.

Το κυβερνών κόμμα έχει στην κοινοβουλευτική του ομάδα τον τέως Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από τον πρώτο σε σταυρούς Δημήτρη Δημητρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είχε προεδρεύσει της επιτροπής όταν αποχώρησε ο Αγγελος Βότσης από το κόμμα.

Μπορεί η επιτροπή Ελέγχου να μην ορφάνεψε, καθώς παραμένει στα έδρανα για άλλη μια θητεία ο τέως πρόεδρός της Ζαχαρίας Κουλίας, ωστόσο ισχυρή βούληση να την αναλάβει διατύπωσε και από το Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

 « Εκείνη είναι μία μάχιμη θέση σε θέματα διαφθοράς που είναι ο τομέας μου, υπηρετώ ως εκπρόσωπος κατά της διαφθοράς της κοινοβουλευτικής συνέλευση του ΟΑΣΕ», δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ», δήλωσε επίσης η κ. Χαραλαμπίδου.

Στη διατήρηση της προεδρίας της επιτροπής άμυνας στοχεύει, εξάλλου, η ΕΔΕΚ.

 «Θα το συζητήσουμε και αυτό αύριο στο πολιτικό γραφείο», δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Την προεδρία της επιτροπής περιβάλλοντος αναμένεται ότι θα διεκδικήσει το Κίνημα Οικολόγων.

 « Θα περιμένουμε να συγκληθεί η συνεδρίαση επιλογής όπως ονομάζεται για να κάνουμε τις προσπάθειες μας να εξασφαλίσουμε τις επιτροπές τις οποίες θα συμμετέχουμε», δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.  

Στην επιτροπή περιβάλλοντος προήδρευε το ΑΚΕΛ, πρώτα με τον Αδάμο Αδάμο, τον οποίο διαδέχθηκε, μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.