Μειωμένη η γυναικεία εκπροσώπηση στο νέο Κοινοβούλιο [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα νέα πρόσωπα που θα δούμε στα κοινοβουλευτικά έδρανα, και τα στατιστικά που αφήνει η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση

23 νέα πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ανέδειξαν οι χθεσινές Βουλευτικές Εκλογές. Οι πλείστοι εξ αυτών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, με το ποσοστό των νεοεκλεγέντων βουλευτών να φτάνει το 41%. 

Από τους 23 νέους που εξελέγησαν χθες, τρεις κάνουν ουσιαστικά επανεμφάνιση. 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επανέρχεται στη Βουλή, στην περιφέρεια Λευκωσίας. 
Όπως και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη Λεμεσό. 

Επιστροφή και για τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και νυν Πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, ο οποίος εξελέγη επίσης στη Λεμεσό. 

Για πρώτη φορά εκλέγηκαν βουλευτές: 

Από τον Δημοκρατικό Συναγερμό η Φωτεινή Τσιρίδου και ο Νίκος Σύκας στη Λεμεσό, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης στη Λάρνακα, ο Χαράλαμπος Πάζαρος στην Πάφο, η Ρίτα Σούπερμαν στην Κερύνεια και στην Αμμόχωστο ο Νίκος Γεωργίου, ο οποίος διαδέχεται τον πατέρα του Γιώργο Γεωργίου. 

Από το ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Χριστοφίδης στη Λευκωσία, ο Γιώργος Κουκουμάς στην Αμμόχωστο, διαδεχόμενος την μητέρα του Σκεύη Κουκουμά, η Μαρίνα Νικολάου στη Λεμεσό και ο Χρίστος Χριστόφιας στην Κερύνεια και στην έδρα όπου εκλεγόταν παραδοσιακά ο πατέρας του, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. 

Από το ΔΗΚΟ, ο Χρύσης Παντελίδης στη Λευκωσία, ο Χρίστος Σενέκκης στην Αμμόχωστο και ο Χρύσανθος Σαββίδης στην Πάφο. 

Από το ΕΛΑΜ, ο Σωτήρης Ιωάννου στη Λάρνακα. 

Από τους Οικολόγους, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου στη Λευκωσία και ο Σταύρος Παπαδούρης στη Λεμεσό, και οι δύο συνεργαζόμενοι και όχι στελέχη του Κινήματος. 

Από τη Δημοκρατική Παράταξη, ο Αλέκος Τυφωνίδης στη Λευκωσία και ο Μιχάλης Γιακουμή στην Αμμόχωστο. 

Από την ΕΔΕΚ, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εκλέγει βουλευτή στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, ο Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της Συμμαχίας Πολιτών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Πάφου είναι νεοεκλεγέντες. 

Ηλικιακή ανανέωση αλλά μείωση γυναικών

Η Βουλή ανανεώθηκε και ηλικιακά. Δώδεκα βουλευτές είναι κάτω των 40 ετών, 16 είναι κάτω των 50 ενώ ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ είναι ο νεαρότερος βουλευτής στην ιστορία, καθώς είναι μόλις 26 ετών. 

Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές που δεν συμπλήρωσαν ακόμη τα 40 έτη ζωής:

ΑΚΕΛ

Γιώργος Κουκουμάς

Μαρίνα Νικολάου

Βαλεντίνος Φακοντής

Χρίστος Χριστόφιας  

Ανδρέας Πασιουρτίδης 

ΔΗΣΥ

Πρόδρομος Αλαμπρίτης

Αννίτα Δημητρίου  

Νίκος Γεωργίου 

ΕΔΕΚ

Ανδρέας Αποστόλου 

ΔΗΠΑ

Μιχάλης Γιακουμή 

ΕΛΑΜ

Λίνος Παπαγιάννης 

Φτωχότερη κατά τέσσερις είναι, δυστυχώς, η γυναικεία παρουσία στη νέα σύνθεση της Βουλής, καθώς μόλις οκτώ γυναίκες κατάφεραν να εκλεγούν, ενώ η προηγούμενη σύνθεση του σώματος περιλαμβάνει 12. 

Σάβια Ορφανίδου και Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ, και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ είναι οι μόλις τέσσερις γυναίκες που επανεκλέγηκαν. 

Τέσσερις είναι και οι γυναίκες που εκλέγηκαν για πρώτη φορά και πρόκειται για τις Φωτεινή Τσιρίδου και Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ, την Μαρίνα Νικολάου του ΑΚΕΛ και την Αλεξάνδρα Ατταλίδου των Οικολόγων. 

Στα αξιοσημείωτα ότι: 

- η Ειρήνη Χαραλαμπίδου πρώτευσε παγκυπρίως σε σταυρούς προτίμησης για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση 

- η Αννίτα Δημητρίου ήταν πρώτη σε σταυρούς προτίμησης και με μεγάλη διαφορά από τους ανθυποψηφίους της στη Λάρνακα, ενώ 

- η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου πήρε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...