Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον εμβολιασμένο

Η διαδικασία της αξιολόγησης των εμβολίων είναι διαρκής, λέει η Δρ. Δωροθέα Πανά στο ant1.com.cy, με αφορμή το νέο θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca - Υπερτερεί, πάντως, το όφελος

Τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι επιστήμονες στη συνεχή παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών ) του εμβολιασμού, ώστε να αξιολογείται διαρκώς το ισοζύγιο κινδύνου - οφέλους, επεσήμανε μιλώντας στο ant1.com.cy, η Δρ. Δωροθέα Πανά, μέλος της συμβουλευτικής επιδημιολογικής ομάδας. 

Σχολιάζοντας το νέο θρομβοεμβολικό επεισόδιο, η Δρ. Πανά ανέφερε ότι «πράγματι υπάρχουν αναφορές για πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες θρομβώσεων, κάτι το οποίο το γνωρίζαμε και υπάρχει και επίσημα στην αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το σημαντικό είναι ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στους γιατρούς για την αντιμετώπιση των σπάνιων ενεργειών.

Επιπλέον, πρέπει να παρακολουθούνται τα συμπτώματα, τα οποία εάν παρουσιαστούν θα πρέπει να θορυβήσουν τον εμβολιασμένο ώστε να απευθυνθεί άμεσα στον προσωπικό του ιατρό. 

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον εμβολιασμένο

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και αρκετές μέρες μετά τον εμβολιασμό, μπορεί και δέκα μέρες μετά, επεσήμανε η Δρ. Πανά, κωδικοποιώντας τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον εμβολιασμένο:

  • Κάψιμο στο πόδι
  • Οίδημα
  • Πόνο
  • Έντονη κεφαλαλγία
  • Δύσπνοια

Θα πρέπει άμεσα να γίνεται ενημέρωση σε σχέση με συμπτώματα που σχετίζονται με θρόμβωση για να αντιμετωπίζεται το περιστατικό, σημείωσε η Δρ. Πανά. 

Έχει ιδιαίτερη σημασία η παρτίδα του εμβολίου;

Κληθείσα να απαντήσει εάν η παρτίδα του εμβολίου, η χώρα από την οποία προέρχεται ή η χώρα στην οποία εμβολιάστηκε ο ασθενής, έχει ιδιαίτερη σημασία, η Δρ. Πανά ανέφερε ότι «όταν γίνεται φαρμακοεπαγρύπνηση  παρακολουθούνται και οι παρτίδες»

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων βρίσκονται πάντως η:

  • Ασφάλεια
  • Αποτελεσματικότητα
  • Ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας
«Άρα ναι οφείλεις να δεις και την παρτίδα. Δεν σημαίνει κάτι αυτό, αλλά είναι από τις διαδικασίες που ακολουθούνται», επεσήμανε. 

Η Δρ. Πανά ξεκαθάρισε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ότι «όλα τα φάρμακα και όλα τα εμβόλια μπορεί να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, όμως σε μια μικρή μερίδα του πληθυσμού να παρουσιάζονται παρενέργειες. Αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται, όχι μόνο για την covid».

Πρέπει να ζυγίζουμε τα οφέλη και να τα συγκρίνουμε σε σχέση με τον κίνδυνο, να γίνεται μια πολύ ορθή αξιολόγηση, ανέφερε, καθιστώντας σαφές ότι γενικά υπερτερεί το όφελος. 

Η διαδικασία της αξιολόγησης είναι διαρκής

Την ίδια ώρα, η Δρ. Πανά έστειλε το μήνυμα ότι η διαδικασία της εγκρίσεως του εμβολίου δεν σταματάει. Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία της αξιολόγησης των εμβολίων προχωρεί πάρα πολύ γρήγορα διότι έχουν επενδυθεί πάρα πολλά χρήματα, γνώση, έγινε σύμπραξη επιστημόνων, εργαστηρίων και φαρμακοβιομηχανιών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Όμως η αξιολόγηση των διαδικασιών για την έγκριση, τόσο κατά την αρχική διάθεση των εμβολίων στην αγορά όσο και κατά τη διάρκεια και μετέπειτα, γίνεται και θα γίνεται». 

Μια από τις βασικές αξιολογήσεις που γίνεται «αφορά στη διαχρονική παρακολούθηση της συχνότητας των ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών) που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη τεχνολογία και παράλληλα η συνεχής αξιολόγηση της γνώσης και της τεχνολογίας με βάση και τα δεδομένα του εμβολιασμού», ανέφερε η Δρ. Πανά. 

Υπογράμμισε δε ότι «το πρώτο και το κυριότερο που πρέπει να παρακολουθούμε δια μέσου της φαρμακοεπαγρύπνησης είναι η συχνότητα των παρενεργειών, οι οποίες είναι σπάνιες. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, βάσει στατιστικής και αναλογίας είναι δυνατόν να παρατηρηθούν περιστατικά».

Σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, επειδή έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό υπερηλίκων, έχει πέσει και ο μέσος όρος των νοσούντων, ανέφερε.

Το κομμάτι του κινδύνου και του οφέλους αλλάζει, σημείωσε η Δρ. Πανά, τονίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι η ζυγαριά, για όλες τις ηλικίες, είναι υπέρ του εμβολιασμού. Η προσφορά του εμβολιασμού έναντι των σπάνιων παρενεργειών, είναι μεγαλύτερη». 

Μεμονωμένα περιστατικά μπορούν να παρατηρηθούν, επεσήμανε η Δρ. Πανά, διαμηνύοντας ότι το ζητούμενο είναι να εντοπίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται. 


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.