Χαιρετίζει η κυβέρνηση και τα κόμματα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [ΒΙΝΤΕΟ]

Χαιρετίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία η κυβέρνηση, με τον Εκπρόσωπό της να υπογραμμίζει ότι καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι η όποια θετική εξέλιξη στα ευρωτουρκικά εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Άγκυρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία και πλέον η θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτήν, υπογραμμίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την έγκριση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία.

Η κυβέρνηση χαιρετίζει το ψήφισμα, με τον Κυριάκο Κούσιο να υπογραμμίζει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας και την ανάγκη τερματισμού των προκλητικών της ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις ενταξιακές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΚΔ και να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά για την επίτευξη μιας διαρκούς, λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. 

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας και της απομάκρυνσής της από τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει ο ΔΗΣΥ.

«Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί μια θετική ατζέντα με την Ευρώπη, ο δρόμος που καλείται πια από την ίδια την Ε.Ε να ακολουθήσει είναι πολύ διαφορετικός», είπε η υποψήφια βουλευτής, Ξένια Κωνσταντίνου.

Πάρα πολύ σημαντικό αλλά όχι αρκετό για να οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού, χαρακτήρισε το ψήφισμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, μιλώντας μετά από περιοδεία στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι «πρέπει να συνοδευτεί αυτό το ισχυρό πολιτικό ψήφισμα από ενέργειες και πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς, οι οποίες θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Αν δεν τα καταφέρουμε πολύ φοβούμαι ότι θα διολισθαίνουμε συνεχώς προς την οριστική διχοτόμηση».

Να μην επιτρέψουμε ούτε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, καλεί η ΕΔΕΚ, ενώ την απόφαση χαιρετίζει το Κίνημα Οικολόγων, που ψέγει και τις τουρκικές αντιδράσεις.

«Αν δεν προηγηθεί η υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο του 2005», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου.

Ταυτόχρονα, η υποψήφια βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τόνισε πως «η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ αποτελεί ακόμη μια σαφή ένδειξη της απροθυμίας της Τουρκίας να κατανοήσει και να εμπεδώσει τις αρχές και αξίες επί των οποίων ιδρύθηκε και λειτουργεί η ΕΕ».

Η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει η Δημοκρατική Παράταξη, την ώρα που η Αλληλεγγύη σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα, διερωτώμενη τί έχουν πράξει οι δικές μας κυβερνήσεις, για να είναι η Κύπρος ισχυρής σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...