Σχέδιο Ανάκαμψης: 4,4 δις για ενίσχυση της οικονομίας στην μετά Covid εποχή [ΒΙΝΤΕΟ]

Ιστορική χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας το γενικό περίγραμμα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, για την περίοδο 2021 - 2026

Ως θεμέλιο για την Κύπρο του αύριο, γενναία τομή και οδικό χάρτη για την μετά covid εποχή, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021 - 2026.

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον σχεδόν όλων των μελών του Υπουργικού Συμβούλιου, υπογράμμισε ότι από τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ευεργετηθεί το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

«Αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά κυρίως αποτελεί το άλμα στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Είναι μια κορυφαία πρόκληση ώστε η χώρα να συμβαδίζει με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας, περιβαλλοντικής και ψηφιακής προσαρμογής και ανάπτυξης. Ωστόσο, κυρίες και κύριοι, δεν αφορά μόνο την οικονομία. Είναι ένας συνολικός οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός», είπε ο Πρόεδρος.

Το σχέδιο βασίζεται σε πέντε άξονες:

Ο πρώτος άξονας, αφορά τη Δημόσια Υγεία και πολιτική προστασία.

Ο δεύτερος, την Ταχεία μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία.

Ο τρίτος, την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας.

Ο τέταρτος καθορίζει την πορεία Προς μία ψηφιακή εποχή και

Ο πέμπτος επικεντρώνεται στην Απασχόληση, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε εκ νέου σε συστράτευση κομμάτων και κοινωνικών εταίρων, για υπέρβαση στρεβλώσεων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

«Και τούτο γιατί η εκταμίευση πόρων προς υλοποίηση των εθνικών στόχων προαπαιτεί σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πράξεων όπως προβλέπονται στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουμε υιοθετήσει. Για αυτό και με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη, καλώ τα πολιτικά κόμματα, την Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, να συστρατευτούν και από κοινού να στηρίξουμε το σχέδιο "Κύπρος το αύριο"», σημείωσε ο κύριος Αναστασιάδης.

Τις επόμενες μέρες οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες του Σχεδίου.

Ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και κυρίως για τις νέες γενιές, χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο Δημοκρατικός Συναγερμός δια του Αναπληρωτή προέδρου του Χάρη Γεωργιάδη.

«Κονδύλια δισεκατομμυρίων θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ενέργεια και στις μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και την οικονομία μας. Θα δημιουργήσουμε την Κύπρο του αύριο. Και χρειαζόμαστε πράγματι μια Βουλή, που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα υποστηρίξει την υλοποίηση αυτού του στόχου», δήλωσε ο κύριος Γεωργιάδης.

Στον αντίποδα κακόγουστο αστείο χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου τις σημερινές εξαγγελίες ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για την ανάγκη ουσιαστικών μέτρων αντί μεγαλόστομων διακηρύξεων.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Στεφάνου, ανέφερε πως «αφού ο Συναγερμός εξάντλησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και δεν απέδωσαν, επιστράτευσε την πιο παλαιοκομματική προεκλογική μέθοδο: τις εξαγγελίες με τα κάμποσα "θα". Θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε εκείνο, ένα προεκλογικό ευχολόγιο διάτρητης αξιοπιστίας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επισήμανε πως «1ον αυτά τα χρήματα δεν θα μας τα χαρίσει η ΕΕ. Είναι δάνειο και θα πρέπει να το αποπληρώσουμε. 2ον Η κοινωνία δικαιολογημένα δεν μπορεί πλέον να έχει καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής».

Η ΕΔΕΚ καταθέτει σχετικές προτάσεις για αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου προς όφελος των πολιτών. Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του Ταμείου, είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.