Μηνύματα Πολιτείας και οργανωμένων συνόλων για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών

Καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 12 Μαΐου

Τα θερμότατα συγχαρητήρια προς όλους τους νοσηλευτές/τριες, τις επισκέπτριες τους επισκέπτες υγείας, τις μαίες της Κύπρου, για την αξιέπαινη συνεισφορά τους μέσω του έργου τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διασφαλίζοντας την υγεία του πληθυσμού, εκφράζει σε μήνυμα του ο Ευαγόρας Ταμπούρης, Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών που καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 12 Μαΐου.
 
«Οι Νοσηλευτές/τριες, οι μαίες  που αποτελούν τη μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, προσφέρουν υγεία σε όλους, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση. Καλούνται τώρα να αναλάβουν δράση, να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στοχεύοντας στη φροντίδα υγείας  του μέλλοντος», αναφέρει.
 

Στο μήνυμα του ο κ. Ταμπούρης προσθέτει ότι, οι Νοσηλευτές της Κύπρου κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή, άμεσα να στελεχώσουν τμήματα COVID-19, νέα τμήματα στα νοσηλευτήρια, την Επιδημιολογική Μονάδα Επιτήρησης του ΥΥ, τη Μονάδα Ιχνηλάτησης, τα αεροδρόμια, τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, τις ξενοδοχειακές μονάδες καραντίνας τα Κέντρα Εμβολιασμού και τόσα άλλα.
 
«Χρειάστηκε να δουλέψουν χωρίς καθόλου ώρες ξεκούρασης μακριά από τις οικογένειες τους, με μόνο σύμμαχο την ανιδιοτελή τους αγάπη για το λειτούργημα που υπηρετούν και με συντροφιά  τον φόβο του αγνώστου και ύπουλου εχθρού», υπογραμμίζει.
 
Αναφερόμενος στην 12η Μαΐου σημείωσε ότι αυτή θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ημέρα Τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών - ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής, επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών,  τον τίτλο: «NURSES: A VOICE TO LEAD – A VISION FOR FUTURE HEALTHCARE » («Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή- όραμα για την  φροντίδα υγείας του μέλλοντος» ).
 
Κάθε χρόνο, το ICN ηγείται των παγκόσμιων εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, η οποία πραγματοποιείται στις 12 Μαΐου, την επέτειο από τη γέννηση της  Florence Nightingale.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος του ICN Howard Catton, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως  η πανδημία είχε αποκαλύψει τις αδυναμίες σε πολλά από τα συστήματα υγείας  ανά το παγκόσμιο, τις τεράστιες πιέσεις  υπό τις οποίες εργάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό, και έριξε φως στην απίστευτη αφοσίωση και το θάρρος τους.

Μήνυμα ΠΑΣΥΝΟ

Η ΠΑΣΥΝΟ καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των νοσηλευτών, να στηρίξουν τα αυτόνομα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ που δίνουν τους μεγάλους αγώνες, συμπεριφερόμενοι με σοβαρότητα υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους λειτουργούς υγείας, σημειώνοντας ότι η πανδημία δεν τέλειωσε και φαίνεται πως δεν τελειώνει σύντομα.
 
Σε ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αδελφών Νοσοκόμων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, η ΠΑΣΥΝΟ καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα και να σκέφτονται συνεχώς πως είναι «σε πόλεμο με έναν απρόβλεπτο και ύπουλο εχθρό που δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται, πώς κινείται και πώς ενεργεί».

«Χωρίς τη δική σας συνεισφορά, την προσωπική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς, οι αγώνες θα χαθούν», προσθέτει.

Όπως λέει «τα ευχολόγια και οι διακηρύξεις για ήρωες και ηρωίδες δεν έχουν απολύτως καμιά σημασία, εάν δεν συνοδεύονται με πράξεις αναγνώρισης του πολυεπίπεδου έργου των νοσηλευτών που διαχειρίστηκαν, κυρίως μόνοι, την πανδημία και στην Κύπρο όπως και σε κάθε χώρα».

Αναφέρει ακόμα πως «οι αγώνες συνεχίζονται με κόπους και θυσίες και με την ελπίδα ότι όλοι οι αρμόδιοι θα στηρίξουν εμπράκτως τον κλάδο, θα δώσουν όλη την αναγκαία στήριξη ώστε στο τέλος της πανδημίας να είμαστε περήφανοι ως χώρα για το σύστημα υγείας μας και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».

Μήνυμα Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ

Οι κυβερνήσεις των χωρών πρέπει να ενεργήσουν άμεσα και έγκαιρα, ώστε να προστατεύσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα και τα ήδη εύθραυστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, διαμηνύει ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ.

Σε μήνυμά του, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών 2021, που εορτάζεται την 12η Μαΐου, ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι οι Νοσηλευτές στην Κύπρο μαζί με όλους τους επαγγελματίες υγείας, καταθέτουν νυχθημερόν την ψυχή τους, υπηρετώντας με σύμπνοια, άοκνα και ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπο και σημειώνει ότι "γνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι σκληρός, η κούραση ανείπωτη, οι απαιτήσεις πολύπλοκες και πολυπληθείς και οι απώλειες δυστυχώς αναπόφευκτες".

Όπως σημειώνει το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN αναφέρει ότι η πανδημία COVID-19 προκαλεί μαζικό ψυχικό τραύμα στους νοσηλευτές ανά τον κόσμο, προσθέτοντας πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων νοσηλευτών υπερβαίνει τους 2.200, ενώ υψηλά παραμένουν τα επίπεδα λοιμώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού από τον ιό.

Επιπλέον, αναφέρει ότι παγκοσμίως παρατηρείται έλλειψη έξι εκατομμυρίων νοσηλευτών, με άλλα τέσσερα εκατομμύρια να φτάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών αποτελεί υπενθύμιση του καθημερινού και αγώνα και της προσφοράς των νοσηλευτών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ενώ συμπληρώνει πως στέλνει επίσης και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την ευθύνη που έχουν να προσφέρουν όλα τα εχέγγυα, ώστε να είναι σε θέση οι επαγγελματίες υγείας να συνεχίσουν να προασπίζονται στο έπακρο το υπέρτατο αγαθό της Υγείας.

Τέλος, εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες για το αξιέπαινο έργο των νοσηλευτών και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει το όραμα για τη Φροντίδα Υγείας του μέλλοντος.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.