Με μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας συνοδεύεται η αποκλιμάκωση των μέτρων [ΒΙΝΤΕΟ+ΠΙΝΑΚΕΣ]

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα

Μικρή βελτίωση καταγράφει η επιδημιολογική εικόνα, σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά, αλλά σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και η αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών.

Η αθροιστική επίπτωση παγκύπρια κατέγραψε μικρή μείωση και βρίσκεται στο 1034,5 ανά 100,000, με την περίοδο 20 Απριλίου με 3 Μαΐου να υπάρχουν καταγραμμένα 9.186 νέα κρούσματα. 

Η διάμεση ηλικία των περιπτώσεων COVID-19 ήταν τα 35 έτη και με βάση το επιδημιολογικό ιστορικό, μόλις το 0,8% ήταν περιπτώσεις με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, ενώ το 99,2% αφορά σε περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης. 

Η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε πως «επιτύχαμε μια σταθεροποίηση, που αυτό προφανώς έχει αντανάκλαση και στους θανάτους και από κει και πέρα προχωράμε βήμα - βήμα για την επόμενη μέρα που είναι αυτή η νέα πραγματικότητα, ερχόμαστε να κλείσουμε το τρίτο κύμα σύντομα, αλλά αυτό θα γίνει μόνο με τη λύση με τον εμβολιασμό.

Σχετική μείωση καταγράφεται σε όλες τις Επαρχίες πλην της Αμμοχώστου όπου υπήρξε  αύξηση.

Την αρνητική πρωτιά είχε η Λάρνακα, με 1084 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και τη Λευκωσία να είναι μια ανάσα πίσω με 1070 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες.

Η Λεμεσός ευρίσκεται στην τρίτη θέση με 930 κρούσματα, ενώ η Αμμόχωστος, είναι η μοναδική επαρχία που κατέγραψε αύξηση και μετρά 918 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες. Τέλος η Πάφος καταγράφει 717 κρούσματα.  

Η αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών ανά ηλικία κατέγραψε μείωση στις μικρότερες ηλικίες και μικρή αύξηση στις μεγαλύτερες.

Συγκεκριμένα, στις ηλικιακές ομάδες 0 μέχρι 19 ετών, 20 μέχρι 59 ετών και 60 μέχρι 69 ετών καταγράφηκε μείωση, ενώ στις ηλικιακές ομάδες 70 μέχρι 79 ετών και άνω των 80 ετών καταγράφηκε μικρή αύξηση.  

Στις 5 Μαΐου νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία 284 άτομα με COVID-19 με διάμεσή ηλικία τα 61 έτη, εκ των οποίων τα 149 ανέφεραν υποκείμενα νοσήματα. Ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ ήταν τα 63 έτη.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως έξι στους δέκα θανάτους που προέκυψαν κατά την περίοδο της πανδημίας συνέβησαν κατά το έτος 2021, με τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η επιδημιολογική εικόνα σε γραφήματα:

Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.