Σήκωσε το γάντι και απάντησε στις προσβολές Τατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Εκστρατεία διαφώτισης του διεθνούς παράγοντα, για τα τεκταινόμενα της Γενεύης, εγκαινιάζει η κυβέρνηση

Πέρασε στην αντεπίθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και απάντησε με αυστηρό ύφος στις βολές του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει χθες ότι προσέβαλε τους Τουρκοκύπριους επειδή τους αποκάλεσε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97 χιλιάδες Τ/κ που έχουν κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο;» 

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση στοιχεία που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν συνολικά 160 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι. 

Μεταξύ αυτών και 9 εκ των 11 λεγόμενων «υπουργών» του ψευδοκράτους, οι οποίοι κατέχουν είτε ταυτότητα, είτε διαβατήριο, είτε και τα δύο, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.  Ανέρχονται, εξάλλου, στις 200 χιλιάδες οι Τουρκοκύπριοι που κατέχουν κάποιας μορφής επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας. 

Πέραν τούτων, τρεις από τους έξι ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων που είχαν συνοδεύσει τον κατοχικό ηγέτη στη Γενεύη, έχουν και ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Διπλωματική εκστρατεία 

Εν αναμονή της ανάληψης νέας δράσης από την Τζέιν Χολ Λουτ, τελεί η Λευκωσία, που εγκαινιάζει εκστρατεία ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα για τα τεκταινόμενα στην Γενεύη και τις θέσεις που έβαλαν στο τραπέζι Άγκυρα και ψευδοκράτος. 

Θέσεις, που όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από την διεθνή κοινότητα. 

«Συνεπώς η προσπάθεια είναι να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις τόσο από τα ΗΕ όσο και την ΕΕ αλλά και όχι μόνο, από χώρες, οι οποίες μπορούν και έχουν την δυνατότητα άσκησης επιρροής πάνω στην Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπό διαμόρφωση είναι η επιστολή που θα αποστείλει ο Πρόεδρος προς τον Γενικό Γραμματέα και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία θα απορρίπτει, και με νομικά επιχειρήματα, τις προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Μαίου στην Πορτογαλία. 

«Ο Πρόεδρος θα ενημερώσει του Ευρωπαίους εταίρους για το τι έγινε στη Γενεύη, ζητώντας συνέχιση της συμπαράστασης της ΕΕ και των κρατών μελών της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. 

Στις 6 Μαϊου θα τύχει ενημέρωσης και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας εγκαινιάζει, εξάλλου, κύκλο επαφών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, με πρώτη στάση τη Λετονία αύριο, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Λιθουανία. 

Σήμερα, εξάλλου, ενημέρωσε διεξοδικά την Πρέσβειρα της Γαλλίας, ενώ ανάλογη εκστρατεία διαφώτισης άρχισαν και οι Πρέσβεις της Δημοκρατίας. 

Τα ορόσημα και ο στόχος

Δύο είναι τα ορόσημα στον δρόμο προς τη νέα άτυπη διάσκεψη. 

Πρώτα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, το οποίο θα εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στόχος της Λευκωσίας η διασύνδεση της θετικής ατζέντας στις σχέσεις Βρυξελλών και Αγκυρας, περιλαμβανομένης και της όποιας αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης με το Κυπριακό. 

Ο δεύτερος σταθμός είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας και η συζήτηση για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ, επίσης τον Ιούνιο. 

Στην προσπάθεια για να απαγκιστρωθεί η Τουρκία από τις απαράδεκτες θέσεις της, σημαίνων ρόλο έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δώσει δείγμα γραφής, με παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πενταμερούς στη Γενεύη, ενώ μηνύματα στέλνει και ο διορισμός της Βικτώρια Νούλαντ στη θέση της Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για θέματα πολιτικών υποθέσεων, στα οποία περιλαμβάνεται το Κυπριακό, του οποίου η ίδια είναι ως γνωστόν βαθιά γνώστης.

Διαβάστε επίσης:
Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.