Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιάνης για την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή» [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας έχουν την ευκαιρία να ακούσουν απόψε οι χιλιάδες πιστοί που κατέκλεισαν ιερούς ναούς και μοναστήρια.

«Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή... ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ»

Καθώς το Θείο Δράμα οδηγείται προς την κορύφωσή του, το τροπάριο της μοναχής και υμνογράφου Κασσιανής, για «την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», ξεχωρίζει στην υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης.

Το τροπάριο το οποίο έψαλε με μοναδικό τρόπο ο μακαριστός άρχοντας πρωτοψάλτης Καλλίνικος, αναφέρεται στην αμαρτωλή γυναίκα, που μετανιωμένη και ταπεινωμένη, έπλυνε τα πόδια του Ιησού με τα δάκρυα της και τα άλειψε με μύρο. Ο Κύριος θαύμασε την αγάπη, την πίστη και την προσήλωση της γυναίκας και την συγχωρέσε για τα αμαρτήματα της.

Στην ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης, οι πιστοί οι οποίοι έσπευσαν στους ναούς τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας, άκουσαν και δύο παραβολές:

Των δέκα παρθένων, που διδάσκει τους πιστούς να είναι έτοιμοι για τον ερχομό του Νυμφίου, γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία. Και των Ταλάντων, που διδάσκει στους Ορθόδοξους Χριστιανούς να υπερβούν τα κοσμικά κριτήρια, να είναι εργατικοί και να καλλιεργούν τα πνευματικά τους χαρίσματα.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...