Σκεπτικοί οι προσωπικοί γιατροί για διενέργεια εμβολιασμών [ΒΙΝΤΕΟ]

Από την άλλη μεριά οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν την επιθυμία τους να διενεργούν εμβολιασμούς.

Με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την επιτάχυνση της επίτευξης του στόχου για εμβολιαστική κάλυψη ικανοποιητικού ποσοστού του πληθυσμού, το Υπουργείο Υγείας έχει απευθυνθεί στις επιστημονικές εταιρείες των Προσωπικών Ιατρών, καλώντας τους να εκφράσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό των δικαιούχων τους στα ιατρεία τους.

Το Υπουργείο Υγείας θα προμηθεύσει τους Προσωπικούς Ιατρούς που θα εκφράσουν ενδιαφέρον, με την απαραίτητη ποσότητα εμβολίων της AstraZeneca. Τα εμβόλια θα χορηγηθούν, σύμφωνα με προγραμματισμό που θα κάνουν οι ίδιοι οι γιατροί, σε δικαιούχους ηλικίας 30 ετών και άνω που το επιθυμούν.

Ωστόσο, όπως φαίνεται οι προσωπικοί γιατροί δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση καθώς είναι φορτωμένοι με άλλες υποχρεώσεις, ενώ δεν έγινε εκ των προτέρων διαβούλευση μαζί τους.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος των Προσωπικών Γιατρών, Αντρέας Πολυνείκης, ανέφερε πως οι προσωπικοί γιατροί έχουν επιφορτιστεί με το να βοηθούν ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και με  την εξεύρεση εμβολίων, κάτι που δεν είναι στις αρμοδιότητες τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πριν πάρει αυτή την απόφαση το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να διαβουλευθεί μαζί με τους γιατρούς για να δουν με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των Προσωπικών γιατρών ανέφερε πως θα πρέπει να αφαιρεθεί τις υποχρεώσεις τους η εξεύρεση εμβολίων για τους ασθενείς.

Ο κύριος Πολυνείκης, επισήμανε πως δεν έχουν επίσημη ενημέρωση ότι θα αμείβονται 10 ευρώ για τη κάθε δόση που χορηγηθούν.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε σε έντονο ύφος θα πρέπει οι προσωπικοί γιατροί να περιοριστούν στις αρμοδιότητες τους που είναι η εκτέλεση των ιατρικών τους καθηκόντων και όχι η ενασχόληση με τα γραμματειακά.

Από την άλλη μεριά οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν την επιθυμία τους για να πραγματοποιούν εμβολιασμούς μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Ετοιμότητα φαρμακοποιών για διενέργεια εμβολιασμών

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Έλενα Πιέρα Ίσιεγεκ, ανέφερε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα φαρμακεία της γειτονιάς για εμβολιασμό, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Είμαστε έτοιμοι και είμαστε στη διάθεση της πολιτείας να το συζητήσουμε και να βοηθήσουμε», τόνισε η κυρία Ίσιεγεκ.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ο χώρος του φαρμακείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για εμβολιασμούς μετά από διαβούλευση που θα γίνει με το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι δεδομένης της μεγάλης ανάγκης που θα προκύψει για εμβολιασμό το φθινόπωρο με τις εποχιακές γρίπες σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό οι φαρμακοποιοί θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα εκπαίδευση για τον εμβολιασμό.

Καταλήγοντας, διευκρίνισε την ετοιμότητα τους να εμπλακούν στη διαδικασία εμβολιασμού για να συμβάλουν στη απάμλβυνση της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν διεκδικούν να μπουν στο χώρο άλλων επαγγελματιών υγείας.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...