Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην εγκυμοσύνη [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φαρμακολογίας, Δρ. Χρίστος Πέτρου, ανέφερε πως δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χορήγηση εμβολίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη η χορήγηση του εμβολίου και συνίσταται από του ειδικούς ο εμβολιασμός των εγκυμονουσών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.  

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φαρμακολογίας, Δρ. Χρίστος Πέτρου, ανέφερε πως δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χορήγηση εμβολίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παράλληλα, εξήγησε πως την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασίλειου ξεκαθάρισε ότι πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα εμβολιασμού στις εγκυμονούσες ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό ανάλογα με την ηλικία τους και την κλινική ομάδα κινδύνου.

Την ίδια ώρα, ο κύριος Πέτρου είπε ότι συνίσταται ιδιαίτερα στις εγκυμονούσες που είναι ευπαθείς ομάδες να εμβολιάζονται και τόνισε πως δεν επηρεάζει τη γονιμότητα.

Όσον αφορά την περίοδο εμβολιασμού τους, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ωστόσο το πρώτο τρίμηνο υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία.

«Πρέπει να είμαστε ήσυχοι καθώς καλύπτουν όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια τις μεταλλάξεις», τόνισε ο κύριος Πέτρου και πρόσθεσε πως η αποτελεσματικότητα του μειώνεται μόνο στην αφρικανική μετάλλαξη.

Ο κύριος Πέτρου, ανέφερε πως δεν υπάρχουν φάρμακα που να είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Ένα από τα δύο αντιίκα φάρμακα που περιμέναμε σε φάση βιοκλινικών μελετών δεν δουλεύει για τους νοσηλευόμενους. Μια άλλη ελπίδα που υπήρχε ήταν για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ωστόσο δεν είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις», εξήγησε ο κύριος Πέτρου.

Ερωτηθείς εάν στη συνέχεια θα χρειάζεται και τρίτη δόση εμβολίου, σημείωσε ότι δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα ωστόσο σε ισχυρές μεταλλάξεις θα χρειαστεί κάποια ισχυρή δόση.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως τα εμβόλια τεχνολογίας της MRNA δίνουν πιο γρήγορα προστασία στις μεταλλάξεις, ενώ τα εμβόλια ιικού φορέα είναι δυσκολότερο να υπάρχει πλαστικότητα.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...