Στα «χαρακώματα» τα κόμματα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης Επ. Οικονομικών για τις κρατικές εγγυήσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

Στα χαρακώματα έχουν μπει τα κόμματα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της αυριανής έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, και με στόχο την ψήφισή του στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος την Πέμπτη, είναι το κρίσιμο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Οι εγγυήσεις φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να εμβολιάσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις κατά 1,43 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δύο τροπολογίες του ΔΗΚΟ αφορούν κατά πρώτο στη διοχέτευση όλου το ποσού σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά δεύτερο στη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της χορήγησης των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «έχουν ενημερωθεί όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην επιτροπή, ότι αύριο πρέπει να είναι έτοιμοι και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και για τυχόν τροπολογίες γιατί όπως καλά γνωρίζετε με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργούμε σε πολύ ασφυκτικά χρονικά πλαίσια».

Το ΑΚΕΛ συστρατεύεται με το ΔΗΚΟ ενώ αποδίδει στην Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό πονηρές προθέσεις.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επισήμανε πως «ο Υπουργός Οικονομικών, τόσο τον Οκτώβριο στην Επιτροπή Οικονομικών όσο και το Δεκέμβριο με δηλώσεις που έκανε έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναφέρει το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων. Επομένως, είναι άδικη και θα έλεγα και πονηρή η προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΔΗΣΥ να στοχοποιήσουν τη Βουλή και την αντιπολίτευση για τη μη έγκριση των κρατικών εγγυήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίπερα όχθη, με τον Ονούφριο Κουλλά του Δημοκρατικού Συναγερμού να υπογραμμίζει ότι οι κρατικές εγγυήσεις είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στις δύσκολες παρούσες συνθήκες.

«Εφαρμόστηκε με επιτυχία, γρήγορα και χωρίς να γίνει θρίλερ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είναι εκ του πονηρού. Καλλιεργεί αφενός το φόβο και την ανησυχία στους πολίτες έτσι ώστε αφετέρου να πουλήσει αυξημένη ευαισθησία για τον έλεγχο και τα δημόσια οικονομικά», είπε ο κύριος Κουλλάς.

Τροπολογίες και προτάσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ετοιμάζουν και άλλα κόμματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «και οι πολίτες, αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να επωφεληθούν αλλά και από την άλλη αυτό να μην τύχει καταχρηστικής εκμετάλλευσης».

Την ίδια ώρα, ο Βουλευτής Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Άγγελος Βότσης, επισήμανε πως «να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ώστε να οδηγηθεί την Πέμπτη το νομοσχέδιο για έγκριση από την Ολομέλεια, βεβαίως διασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο».

Κυβερνητική πηγή υπενθύμισε στον ΑΝΤ1 ότι όπως και τον περσινό Απρίλιο όταν αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, το ενδεχόμενο να ασκεί έλεγχο ο Γενικός Ελεγκτής στις τράπεζες δεν είναι αποδεχτό, καθώς δεν έχει τέτοια εξουσία, με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το τι θα πράξει σε περίπτωση υπερψήφισης των τροπολογιών του ΔΗΚΟ θα διαφανούν κατά την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.


Νεοκλής Νεοκλέους

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.