Με τους χειρότερους οιωνούς στην εβδομάδα των αποφάσεων για το Πάσχα

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η ανησυχητική ροή νοσηλειών, αποτελούν τροχοπέδη σε αισιόδοξες προβλέψεις.

Σε εβδομάδα καθοριστικών αποφάσεων για την περίοδο του Πάσχα εισέρχεται η Κύπρος, με τους ειδικούς να καταστρώνουν πλάνο εισηγήσεων ενόψει του επερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου.  Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα μάλιστα δεν αποτελούν «σύμμαχο» για αισιόδοξες προβλέψεις, και το Σύστημα Υγείας να πασχίζει να αντεπεξέλθει στην εντεινόμενη πίεση που ασκούν οι νοσηλείες.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ζήτησε μάλιστα χθες Σάββατο από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, πώς μπορεί να τεθεί φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών.

Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής δρ. Πέτρος Καραγιάννης δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «έτσι όπως έχουν τα πράγματα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις του τύπου που κάποιοι θα ήθελαν. Θεωρούμε ότι η  εικόνα θα επιδεινωθεί ακόμη λίγο.»

Υπό το πρίσμα των επιδημιολογικών δεδομένων, τόσο με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και συνεπακόλουθα του ποσοστού θετικότητας, αλλά έτι περισσότερο με τη ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα δημόσια νοσηλευτήρια, η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς το απευκταίο σενάριο της μη παραχώρησης οποιονδήποτε χαλαρώσεων.

Ο αριθμός των ασθενών αυξάνατε επικίνδυνα μέρα με την ημέρα,  με το προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων να δοκιμάζει τις αντοχές του ενώ δεν αποκλείεται οι νοσηλείες να αγγίξουν τις 300. Το βράδυ του Σαββάτου οι νοσηλείες έφτασαν μάλιστα τις 270, με 65 ασθενείς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε ότι « τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση λόγω του ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα. Είναι γύρω στα 500 με 600 θετικά άτομα καθημερινά, όπου ένας αριθμός εξ αυτών θα χρήζουν ενδονοσοκομειακής θεραπείας. Ένα σύστημα υγείας έχει τα όρια του.» 

Λόγω της κατάστασης βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ το οποίο προβλέπει δύο νέους θαλάμους covid 19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και Λάρνακας, ενώ άρχισε και η αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εξασφαλισθούν πρόσθετες κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου «για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο την παροχή υπηρεσιών για άλλες ασθένειες ούτως ώστε να εξοικονομηθούν προσωπικό γιατροί, για να στελεχώσουν αυτά τα τμήματα.»

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.