Σε λεπτή κλωστή οι αντοχές του Συστήματος Υγείας [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με το Υπουργείο Υγείας να βρίσκεται πλέον σε κόκκινο συναγερμό.

Οι αντοχές του Συστήματος Υγείας κρέμονται κυριολεκτικά από μια λεπτή κλωστή, καθώς οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με το Υπουργείο Υγείας να βρίσκεται πλέον σε κόκκινο συναγερμό. 

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ζήτησε σήμερα και με ηλεκτρονικό μήνυμα εισηγήσεις από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, πώς μπορεί να τεθεί φρένο στην ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών. 

Το βρετανικό στέλεχος επελαύνει στην κοινότητα, και όντας 50% πιο μεταδοτικό, συμβάλλει στην ευκολότερη διασπορά του ιού και επηρεάζει την ροή περιστατικών στα νοσοκομεία. 

Ο δρ. Πέτρος Καραγιάννης δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «έτσι όπως έχουν τα πράγματα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις του τύπου που κάποιοι θα ήθελαν. Θεωρούμε ότι η  εικόνα θα επιδεινωθεί ακόμη λίγο.» 

Ο αριθμός των ασθενών αυξάνατε επικίνδυνα μέρα με την ημέρα. Εντός 24 ωρών οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 20 επιπλέον ασθενείς, με το προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων να δοκιμάζει τις αντοχές του ενώ δεν αποκλείεται οι νοσηλείες να αγγίξουν τις 300. 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε ότι « τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση λόγω του ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα. Είναι γύρω στα 500 με 600 θετικά άτομα καθημερινά, όπου ένας αριθμός εξ αυτών θα χρήζουν ενδονοσοκομειακής θεραπείας. Ένα σύστημα υγείας έχει τα όρια του.» 

Λόγω της κατάστασης βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ το οποίο προβλέπει δύο νέους θαλάμους covid 19 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και Λάρνακας, ενώ άρχισε και η αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εξασφαλισθούν πρόσθετες κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου «για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο την παροχή υπηρεσιών για άλλες ασθένειες ούτως ώστε να εξοικονομηθούν προσωπικό γιατροί, για να στελεχώσουν αυτά τα τμήματα.» 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφαση να κλείσουν προσωρινά θάλαμοι στο νοσοκομείο της Πόλεως Χρυσοχούς, ώστε οι δύο ειδικοί παθολόγοι να στελεχώσουν τον θάλαμο CoViD-19 στο νοσοκομείο της Πάφου. 

Η απόφαση, ωστόσο, ξεσήκωσε την έντονη διαμαρτυρία του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς και ολόκληρου του διαμερίσματος, και με ανακοίνωση κάνουν λόγο για άδικη απόφαση, που πλήττει το δικαίωμα των κατοίκων της απομακρυσμένης περιοχής για παροχή ισότιμης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα, και με στόχο την εκρίζωση του κορωνοϊού, το εμβολιαστικό πρόγραμμα ανεβάζει από αύριο στροφές, εφόσον το επιτρέπουν και οι ποσότητες εμβολίων που θα παραλάβει η Κύπρος. 

Συγκεκριμένα, η Πύλη Εμβολιασμού ανοίγει εκ νέου αύριο στις 07:30 το πρωί και μέχρι τις 20:00 το βράδυ, με διαθέσιμα 16,900 ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 64 μέχρι 67 ετών. 


Την Δευτέρα δικαίωμα για διευθέτηση ραντεβού θα έχουν τα άτομα ηλικίας 51 και 52 ετών. Την Τετάρτη σειρά παίρνουν τα άτομα ηλικίας 49-50 ετών, ενώ την Παρασκευή η Πύλη θα ανοίξει για τα άτομα ηλικίας 47-48 ετών.  

Το Υπουργείο Υγείας θέτει ως στόχο μέχρι τις αρχές Μαΐου να εμβολιαστούν τα άτομα 40 ετών και άνω. 

Μέχρι χθες το εμβόλιο του κορωνοϊού έλαβαν συνολικά 207 χιλιάδες 547 άτομα, εκ των οποίων οι 57,469 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και οι υπόλοιποι 150,078 έλαβαν την πρώτη δόση. 

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.