Στον κυκεώνα πολιτικής αντιπαράθεσης το ενδιάμεσο πόρισμα των Πολιτογραφήσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προέκυψε μετά τα ευρήματα που καταγράφονται στην ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής.

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προέκυψε μετά τα ευρήματα που καταγράφονται στην ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. 

Προσπάθεια παραπλάνησης της κοινωνίας επιρρίπτει σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ η κυβέρνηση, με αφορμή τα αντιπολιτευτικά βέλη που ακολούθησαν την ανακοίνωση της Ερευνητικής, σύμφωνα με την οποία οι μισές κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις ήταν παράνομες ή παράτυπες. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάνει λόγο για αποσπασματική ερμηνεία του ενδιάμεσου πορίσματος, για σκόπιμη παρασιώπηση του γεγονότος ότι η περίοδος που εξετάζεται δεν αφορά μόνο τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και την περίοδο που ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ήταν στην εξουσία, και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προτού καταλήξει σε συμπεράσματα θα αναμένει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. 

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να αναφέρει πως «οι υβριστικές αναφορές που απευθύνουν σήμερα προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο θα πρέπει να στραφούν και προς τους ίδιους. Η Κυβέρνηση, αυτό που επισημαίνει είναι πως η πολιτογράφηση, όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των συγγενικών τους προσώπων αποτελούσε πάγια τακτική που παρέλαβε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, και απλώς τη συνέχισε. Και το έκανε για λόγους δημοσίου συμφέροντος». 

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Η Πινδάρου σημειώνει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που περιορίζονται σε επιλεκτική και αποσπασματική ανάγνωση της δήλωσης της Ερευνητικής Επιτροπής, σύντομα θα βρεθούν προ εκπλήξεως. 

Ο ΔΗΣΥ σημειώνει «μετά φέρνει ο φούρνος την πυρά και όταν δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, οπότε και θα διαφανεί ποιος είναι πραγματικά εκτεθειμένος, τότε θα αναμένουμε από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΚΟ να κρίνουν εαυτόν με την ίδια αυστηρότητα και το ίδιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν σήμερα. Κάτι που θα έπρεπε ήδη να το έχουν πράξει βάσει των πεπραγμένων τους, με στελέχη τους να πρωταγωνιστούν στο βίντεο του Al Jazeera και οικογενειακά δικηγορικά γραφεία να διαφημίζουν κυπριακά διαβατήρια σε τιμή ευκαιρίας». 

Στην αντίπερα όχθη, το ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεχαρβάλωσε τα κριτήρια και ξεχείλωσε τους ελέγχους ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πολιτογραφήσεις. 

Το ΑΚΕΛ αναφέρει « το γεγονός δε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις και το προσωπικό περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη καθώς και γραφεία που συνδέονται με άλλα μέλη της κυβέρνησης εμπλέκονται στα χρυσά διαβατήρια είναι μια σκανδαλώδης πτυχή των χρυσών διαβατηρίων. Τα οικογενειακά ταξίδια του Νίκου Αναστασιάδη με το τζετ του Σαουδάραβα στις Σεϋχέλλες και οι παράτυπες πολιτογραφήσεις για όλο το σόι του Σαουδάραβα συνιστούν διασυρμό της χώρας και του θεσμού». 

Το ΔΗΚΟ εντοπίζει ζήτημα ασυμβίβαστου για τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, για τους οποίους, όπως υποστηρίζει, πιθανόν να προκύπτουν ευθύνες γιατί διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος και δεν άφησε αναπάντητα τα πυρά στο Προεδρικό. 

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ είχε στα χέρια της γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας από τον Ιούλιο του 2015 που τους προειδοποιούσε πως οι πολιτογραφήσεις διευθυντών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και συγγενών επενδυτών ήταν παράνομες». 

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να επανέρχεται το απόγευμα και απαντά στον Νικόλα Παπαδόπουλο. 

 «Ξέχασε ότι μέσω συνεργατών του το δικηγορικό του Γραφείο διαφήμιζε τις υπηρεσίες που προσέφεραν, τονίζοντας, μάλιστα, ότι μπορούσαν να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα για πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που προβλέπονταν από το ΚΕΠ» η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Κούσιου.

Πλήρης διερεύνηση για το σύνολο της περιόδου που λειτουργούσε το πρόγραμμα ζητούν ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη. 

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΕΚ Βαλεντίνος Δημητρίου ανέφερε « είναι σημαντικό να γνωστοποιηθεί τι ποσοστό πολιτογραφήσεων δόθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας για την περίοδο 2007-2012, και για την περίοδο 2013-2020». 

Από την πλευρά του οι Οικολόγοι σημειώνουν πως « άρα περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από τον κ. Νικολάτο να ακολουθήσει τη νομοθεσία και να καταθέσει στη Βουλή το ενδιάμεσο πόρισμα, αμέσως». 

Με την Αλληλεγγύη να δηλώνει «να φωτιστούν οι πλευρές αυτής της λεηλασίας με στόχο να τιμωρηθούν όλοι όσοι παρανόμησαν και εγκλημάτησαν εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.