Εργαλειοποίηση του Κυπριακού επιδιώκει η Άγκυρα [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Άγκυρα κινεί γη και ουρανό για να εξασφαλίσει μέχρι τον Ιούνιο, την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ερντογάν επιχειρεί να θέσει το Κυπριακό στην υπηρεσία της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρώπη. Τα χρήματα είναι πολλά και όπως εκτιμάται, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης θα εκτινάξει τον όγκο ευρωτουρκικών εμπορικών συναλλαγών από 140 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη του Ερντογάν και αρκετών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Άγκυρα όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ έχει θέσει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ως ύψιστη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το Κυπριακό, ούτως ώστε να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις και να συντηρήσει ένα σκηνικό λύσης στην άτυπη πενταμερή. Στόχος της Άγκυρας είναι να κεφαλαιοποιήσει ένα πλασματικά θετικό κλίμα, προκειμένου να εισπράξει μερικές εβδομάδες αργότερα την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Σημειώνουμε ότι η διαδικασία δεν θα είναι αυτόματη, αλλά θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Ωστόσο, η δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης εκτιμάται από την Άγκυρα ότι θα είναι αρκετή, προκειμένου να εκμαιεύσει μια θετικότερη στάση των διεθνών αγορών έναντι στη τουρκική οικονομία, η οποία ως γνωστόν βρίσκεται σε διαδικασία ελεύθερης πτώση. Θέση που σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Γιοσέπ Μπορέλ.

Το παιγνίδι που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία είναι σε γνώση της Λευκωσίας, κάτι που προφανώς δεν είναι άσχετο με την ανάγκη που αισθάνθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προειδοποιήσει πριν από μερικές μέρες με άσκηση βέτο, εάν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.