Αύριο τελικά οι αποφάσεις για το πρωτόκολλο στα σχολεία [ΒΙΝΤΕΟ]

Με περισσότερα από τρία κρούσματα κορωνοϊού κλείνουν σχολεία και με ένα τάξεις, σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

H επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία, καθώς και η αύξηση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, επέφερε αυστηρότερο πρωτόκολλο για τα σχολεία, το οποίο, ωστόσο, ανέδειξε διαφωνίες.

Στόχος της επικαιροποίησης του πρωτοκόλλου για τα σχολεία είναι να διακοπούν οι αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σε διάστημα 14 ημερών εντοπίστηκαν στις σχολικές αίθουσες συνολικά 164 λοιμώξεις.

Τα αυξημένα περιστατικά σε σχολεία μπορεί να προκαλέσουν διασπορά του ιού και στην κοινότητα, γι’ αυτό αποφασίστηκε πως στενές επαφές ενός μαθητή ή εκπαιδευτικού θα θεωρούνται όλοι στην ίδια τάξη.

Σε περιορισμό θα παραμένουν και οι επαφές του κρούσματος εκτός της τάξης του.

Επιπλέον, σε περίπτωση που εντοπιστούν περισσότερες από τρεις ενεργές λοιμώξεις σε ένα σχολείο, θα βάζει λουκέτο για μια εβδομάδα.

Εάν πρόκειται για Δημοτικό, τότε θα κλείνουν όλες οι τάξεις του κύκλου.

Η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, είπε ότι «την έκτη ημέρα μετά το κλείσιμο όλο το σχολείο και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό υποβάλλονται σε rapid test επιστρέφουν στο σχολείο την επόμενη ημέρα του τεστ νοουμένου ότι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα»

Διαφωνίες από το Υπουργείο Παιδείας

Η δημοσιοποίηση του πρωτοκόλλου προκάλεσε από νωρίς το πρωί ερωτηματικά στο Υπουργείο Παιδείας, με τον Υπουργό να διαμηνύει πως δεν συμφώνησε και πως οι διαβουλεύσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ερωτηθείσα σχετικά, από τον ΑΝΤ1, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, απάντησε πως προφανώς ο Υπουργός Παιδείας δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί.

Η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, είπε ότι «το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο είχε σταλεί προτού εκδοθεί η ανακοίνωση, πιθανό ο Υπουργός να μην μπόρεσε λόγο βεβαρημένου προγράμματος να το μελετήσει».

Νωρίς το απόγευμα, ωστόσο, με ανακοίνωση του ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, απέρριψε το πρωτόκολλο το οποίο χαρακτηρίζει ως πρακτικά ανεφάρμοστο.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, επισήμανε πως «δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί χωρίς να προκαλέσει αποδιοργάνωση των σχολείων και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα μαζική αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός».

Σημειώνει, μάλιστα, πως με την στρατηγική αυτή όλοι μαθητές θα επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε λιγότερο από 20 ημέρες.

«Μόνο στην περίοδο μεταξύ 1ης και 7ης Απριλίου θα έπρεπε να ανασταλεί η φυσική παρουσία σε 62 σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά και σε επιπρόσθετα άλλες τουλάχιστον 300 τάξεις σε άλλα σχολεία», είπε ο Υπουργός Παιδείας. 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, το Υπουργείο Υγείας έκανε ένα βήμα πίσω μετά τις ανακοινώσεις, διαμηνύοντας ότι το πρωτόκολλο αποτελεί εισήγηση, η οποία ακόμα συζητείται. Ωστόσο, τονίζεται πως στη σύσκεψη όπου λήφθηκαν οι αποφάσεις συμμετείχαν και λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως για αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τη δική του συμβουλευτική επιτροπή ειδικών.

Επρόκειτο να συζητήσουν για το πρωτόκολλο των εξετάσεων, αλλά θα τεθεί επί τάπητος και η παρούσα εισήγηση για τα σχολεία.

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.