ΠτΔ: Ορόσημο για την πρωτογενή οικονομία η κατοχύρωση του χαλουμιού [ΒΙΝΤΕΟ]

Τις ευεργετικές συνέπειες που θα προκύψουν για την αγροτική και όχι μόνο οικονομία, μετά την κατοχύρωση του φακέλου του χαλουμιού υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο επίσκεψης σε εργοστάσιο παρασκευής χαλουμιού στην Αθηένου.

Ιστορική για τον πρωτογενή τομέα της κυπριακής οικονομίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης σε εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Αθηένου, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν η χθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν να εντάξει το χαλούμι στους καταλόγους των προϊόντων ΠΟΠ, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα και στους Τουρκοκύπριους.

«Οι εξαγωγές του χαλουμιού ανέρχονται στα 250 εκ. και αυτό που ευελπιστούμε είναι με την κατοχύρωση να πολλαπλασιαστούν. Αυτά προς όφελος ενός πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Και είναι ένα ισχυρό μήνυμα το πόσο, εάν και εφόσον λειτουργούμε ως κράτος, μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα – και όταν λέω ως κράτος στέλνω μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους για το πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες που προσφέρει η ΕΕ», είπε ο κύριος Αναστασιάδης.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής ο οποίος συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, σημείωσε ότι με την έγκριση του φακέλου όλα τα προϊόντα μιμητισμού δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την ονομασία χαλούμι.

«Σήμερα τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία σε περισσότερες από 80 δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να επιδιώκει κυρώσεις εναντίον επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράνομα το εμπορικό σήμα του χαλουμιού», είπε κύριος Καδής.

Στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή κτηνοτροφία αλλά και για άλλους παρεμφερείς κλάδους, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις στο πλαίσιο επίσκεψης σε μονάδα αιγοπροβάτων στο Δάλι.

«Θα δώσει την ευκαιρία στο να βοηθηθεί η κυπριακή κτηνοτροφία και η αγελαδοτροφία και η ποιμνιοτροφία αλλά και η τυροκομία στον τόπο μας να έχει ακόμα πιο μεγάλες προοπτικές. Είναι όπως λέμε αγαπητοί μου, λίρα εκατό, οι προοπτικές είναι τεράστιες», ανέφερε ο κύριος Νεοφύτου.

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις

Σε αναστολή των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν χθες βράδυ οι τυροκόμοι και αφού προηγήθηκε από κοινού συνάντηση με τους αγελαδοτρόφους με τον υπουργό Κώστα Καδή.

Ο Υπουργός Γεωργίας, ανέφερε πως «ήδη έχω ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς τον ορισμό εκπροσώπων τους σε ολιγομελή τεχνοκρατική ομάδα που θα συγκροτήσω ειδικά για τη διαχείριση της επόμενης μέρας της κατοχύρωσης του χαλουμιού και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει από όλους θετική ανταπόκριση». 

Την ίδια ώρα, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, τόνισε πως «σ’ αυτό που επικεντρωνόμαστε όλοι είναι να διαθέσουμε όλες τις ποσότητες γάλακτος που υπάρχουν στο νησί, να μπορούμε να κάνουμε τις εξαγωγές μας όπως τις κάναμε προηγουμένως και να μην αφήσουμε εκτεθειμένους ούτε τους κτηνοτρόφους μας, ούτε τους γεωργούς μας».

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοούν ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες ανησυχίες μέσα από συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η πιστοποίηση του χαλουμιού μονοπωλεί το ενδιαφέρον και στα κατεχόμενα. Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκύπριων κτηνοτρόφων ζήτησε την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Ζήτησε παράταση μέχρι το 2034 για την εφαρμογή του προτύπου για τους τουρκοκύπριους κτηνοτρόφους αφού χαρακτήρισε ως πολύ υψηλή την ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος. Πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν περίπου 300 χιλιάδες αιγοπρόβατα και περίπου 4 χιλιάδες κτηνοτρόφοι.


*Φωτογραφίες: Mattpress

Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.