Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο η Κύπρος για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας – ΕΕ [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένα τηλεφώνημα διάρκειας 45 λεπτών, που είχαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άλλαξε προς ικανοποίηση των θέσεων της Λευκωσίας, την κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την Τουρκία.

Το μπρα-ντε-φερ Λευκωσίας και Βερολίνου οδήγησε σε ένα σκληρό συμβιβασμό μετά από τέσσερα προσχέδια δήλωσης με βασικό αντικείμενο της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Η Λευκβωσίας που απέρριψε τα πρώτα προσχέδια αποδέχθηκε όρους εντολής για αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Με τη σειρά του το Βερολίνο αποδέχθηκε τη μετάθεση της λήψης απόφασης για την τελωνειακή ένωσης τον Ιούνιο, χωρίς, να υπάρχει μάλιστα δέσμευση για θετική κατάληξη.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, την πλάστιγγα για θετική κατάληξη έγειρε ένα τηλέφωνημα στις 00:30 τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ το οποίο είχε διάρκεια 45 λεπτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Σαρλ Μισέλ να ξεκαθαρίσει εάν το λεκτικό του τέταρτου προσχεδίου, διατηρεί την ανάγκη ομόφωνης απόφασης, και συνεπώς το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.

Αφού συμβουλεύθηκε τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κύριος Μισέλ απάντησε καταφατικά με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος να ανάψει πράσινο φως στην έγκριση της δήλωσης των «27» ηγετών των κρατών-μελών, κάτι που έγινε στις 2:30 τα ξημερώματα.

Επομένως, τα κράτη μέλη θα ξανασυναντηθούν τον Ιούνιο με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά.

Τι εξασφάλισε η Τουρκία

Η Τουρκία εξασφάλισε ξεκάθαρη απόφαση για νέα οικονομική «ένεση» για τους πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενεί στο έδαφός της και αν δεν υπάρχει αναφορά στο ποσό πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν  ότι θα κυμαίνεται μεταξύ €4,6 δις και €5 δις.

Εξασφάλισε ακόμη, επανέναρξη υψηλών πολιτικών διαλόγων και ενίσχυση επαφών και κινητικότητας με την ΕΕ.

Το επόμενο επεισόδιο τον Ιούνιο

Η Κύπρος εξασφάλισε αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των 550 και 789 που αφορούν στην επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου και του 1251, διά του οποίου απορρίπτεται λύση δύο κρατών. Την ίδια ώρα, έγινε αναφορά ότι σε περίπτωση νέας τουρκικής κλιμάκωσης η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των κρατών-μελών της, παραπέμποντας σε κυρώσεις.

Το επόμενο επεισόδιο θα διαδραματιστεί τον Ιούνιο ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν και οι εξελίξεις που λάβουν χώρα στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.