200 χρόνια Ελληνική Επανάσταση: Η συμβολή των Κυπριών Αγωνιστών στην Εθνική Παλιγγενεσία

Δύο Ιστορικοί αναλύουν στο ant1.com.cy τη συμβολή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

«Αντάν αρτζιέψαν οι κρυφοί ανέμοι τζι εφυσούσαν τζι αρκίνησεν εις την Τουρτζιάν να κρυφοσυνεφκιάζη τζιαι που τες τέσσερεις μερκές τα νέφη εκουβαλούσαν, ώστι να κάμουν τον τζιαιρόν ν’ αρτζιεύκη να στοιβάζη, είσιεν σγιαν είχαν ούλοι τους τζι η Τζιύπρου το κρυφόν της μεσ’ στους ανέμους τους κρυφούς είσιεν το μερτικόν της», έγραψε ο εθνικός μας ποιητής, Βασίλης Μιχαηλίδης δίνοντας το παλμό και τον αναβρασμό που επικρατούσε στην Κύπρο μετά τον απαγχονισμό του Αρχιεπίσκοπου Κυπριανού την 9η Ιουλίου 1821. Σε μια περίοδο που οι αγωνιστές του 1821 έδιναν αγώνες στην ελληνική επικράτεια για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, οι Έλληνες της Κύπρου έδιναν τη δική τους μάχη. 

Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.