Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος

Στη συνάντηση, που είναι υπό την μορφή προγεύματος εργασίας,  θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή είναι συντονιστική, προβλέπεται  από τη Συνθήκη της ΕΕ και επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ενωσης για την περίοδο 2014-2020.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 22 και 23 Νοεμβρίου με αποκλειστικό θέμα το ΠΔΠ, στη διάρκεια του οποίου θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του ΠΔΠ μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για τις απαραίτητες ενέργειες πριν εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2014.  
 
Η επίτευξη συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας. Ο ρόλος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου ήταν να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και να διαπραγματευτεί με το Ευρωκοινοβούλιο.
 
Περί τα τέλη Οκτωβρίου η Προεδρία παρουσίασε το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο επί του ΠΔΠ. Αυτή την εβδομάδα το γραφείο του κ. Ρομπέι άρχισε διμερείς επαφές με τα κράτη μέλη πάνω στο αναθεωρημένο ΠΔΠ, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Νοεμβρίου.
 
Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ΠΔΠ καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.
 
Η συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας προβλέπει εξοικονομήσεις ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί η απόσταση που χώριζε τα κράτη μέλη σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν έφτανε τα 200 δισ. ευρώ.
 
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν αποκλείεται οι τελικές εξοικονομήσεις στις δαπάνες να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 50 δις ευρώ.
 
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι εξοικονομήσεις δαπανών που προβλέπει η πρόταση της Προεδρίας δεν αγγίζουν πολιτικές υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όπου οι συνολικοί πόροι θα είναι ψηλότεροι κατά 50% σε σχέση με το ΠΔΠ της περιόδου 2007-2013.
 
Επίσης, με στόχο να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε βαθιά ύφεση, η Προεδρία πρότεινε όπως το ανώτατο ετήσιο ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα λαμβάνουν από την Κοινότητα να είναι ψηλότερο από το 2,35% του ΑΕΠ που προβλέπεται για τα άλλα κράτη μέλη. Οπως επισημαίνεται στην πρόταση, οι χώρες που την περίοδο 2008-2010 γνώρισαν μια υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 1% να μπορούν να λάβουν ψηλότερες χρηματοδοτήσεις από το 2,35% που προβλέπεται για τις υπόλοιπες.
 
Η συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας θα εξεταστεί σε υπουργικό επίπεδο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 20 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, κάποια κράτη μέλη εκφράζουν τη θέση ότι η πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας είναι συντηρητική, ζητώντας περαιτέρω αποκοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες διατύπωσαν την άποψη ότι το ποσό των αποκοπών πρέπει να μειωθεί προσεγγίζοντας περισσότερο την πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν.
 
Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της Κομισιόν στο συμβιβαστικό κείμενο της Προεδρίας ήταν αρνητική. Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει τη συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας και ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τη δική της πρόταση θεωρώντας ότι είναι απολύτως ισορροπημένη.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.