Αντίδραση δασκάλων: «Η κατάσταση είναι οριακή, δεν βρίσκουν αντικαταστάτες»

Έντονος ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ για την μη αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού.

Έντονα ενοχλημένοι παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί της Δημοτικής Εκπαίδευσης για τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σχολεία και για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να δώσουν κίνητρα ούτως ώστε να αντικατασταθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι επαφές κρουσμάτων ή θετικοί στον ιό.

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, τονίζει πως «η κατάσταση είναι οριακή, δεν βρίσκουν αντικαταστάτες», ενώ παράλληλα εξηγεί πως ενώ υπάρχει συμφωνία στην ΜΕΠΕΥ οι επιπλέον ώρες που θα διδάσκει κάθε εκπαιδευτικός κάθε χρόνο, να μην ξεπερνούν τις 10, εντούτοις λόγω της αδυναμίας που παρουσιάζεται με τις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, οι δάσκαλοι σε πολλές περιπτώσεις διδάσκουν αρκετές συνεχόμενες ώρες, με αρκετά παιδιά χωρίς να κάνουν διάλλειμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρουπάτη, πριν την πανδημία όταν έλειπε κάποιος εκπαιδευτικός και δεν υπήρχε η δυνατότητα αντικατάστασης του, τότε τα παιδιά μοιράζονταν σε άλλες τάξεις, ωστόσο λόγω των πρωτοκόλλων αυτό δεν μπορεί να συμβεί τώρα και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να διδάσκουν από τις 7:45 το πρωί μέχρι τις 13:05.  

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν αφεθεί εντελώς αβοήθητοι σε «υποστελεχωμένα» σχολεία, μέσα σε ασφυκτικά πιεστικές συνθήκες εργασίας στους σχολικούς χώρους, με αυξημένα εποπτικά καθήκοντα, επιπλέον υποχρεώσεις οι οποίες επιβάλλονται από τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και αυξημένες παιδονομίες», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, όπως φαίνεται στην επίσημη σελίδα της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκουρουπάτη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον γιατί πιθανώς να μην θέλει κάποιος να διακινδυνέψει την υγεία του για ένα τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, επισημαίνει πως το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε «να προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη θέσεων αντικαταστατών εκπαιδευτικών για Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση με τριμηνιαία συμβόλαια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό.»

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «το ΥΠΠΑΝ οφείλει να εξετάσει ακόμα και τον διορισμό αντικαταστατών μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς σε κάποιες σχολικές μονάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.»Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.