Α. Δαμιανού: Νομοθετικό κενό στην καταστροφή δειγμάτων γενετικού υλικού

«Στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος που έχουμε εγγράψει προς συζήτηση ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συζητήσαμε σήμερα», είπε ο κ. Δαμιανού σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, «ένα πολύ εξειδικευμένο και πολύ σοβαρό ζήτημα, τη διαχείριση γενετικού υλικού, μετά από νόμιμη δειγματοληψία».
 
Συζήτησαν, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, «το πώς διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του κράτους διαχειρίζονται το γενετικό μας υλικό, την πιο αρχέγονη μορφή προσωπικότητας του ανθρώπου, ως αποτέλεσμα νόμιμης δειγματοληψίας, είτε αυτό αφορά έρευνες της Αστυνομίας είτε σχετίζονται με το υπό εξέλιξη σχέδιο για το ναρκοτέστ ή το αλκοτέστ, είτε μια σειρά από άλλες νόμιμες δειγματοληψίες, που αφορούν ακόμα και ιατρικούς σκοπούς».
 
«Αν και η συζήτηση είναι ακόμα σε εξέλιξη», συνέχισε ο κ. Δαμιανού, «αυτό που έχει διαφανεί εκ πρώτης όψεως είναι ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εξ άλλου συμβαίνει και σε μια σειρά από άλλα κράτη της ΕΕ, υπάρχει ένα νομοθετικό κενό».
 
«Ενώ υπάρχουν πρόνοιες για τη νόμιμη δειγματοληψία DNA», δήλωσε ο κ. Δαμιανού, «δεν υπάρχουν πρόνοιες για τον τρόπο και τον χρόνο καταστροφής αυτού του υλικού».
 
«Η εις το διηνεκές κατακράτηση γενετικού υλικού πολιτών της Δημοκρατίας», όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού, «ελλοχεύει κινδύνους και, βεβαίως, με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό κρίνεται ότι παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση και συγκεκριμένα το άρθρο 8 της Σύμβασης, το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ενσωματωθεί στο άρθρο 15 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορά την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή».
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.