Ερευνητική για το σφαγείο Cypra: Καταθέσεις με κοινό σημείο την προνομιακή [ΒΙΝΤΕΟ]

Ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για το σφαγείο Cypra, κατέθεσαν δύο πρώην διευθυντές του σφαγείου Κοφίνου και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, με κοινό σημείο αναφοράς την προνομιακή και εκ των προτέρων ενημέρωση που απολάμβανε το σφαγείο Cypra.

Προνομιακή και εκ των προτέρων ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο σφαγείο Κοφίνου, ακόμα και για τις αποφάσεις της διεύθυνσής του, απολάμβανε το σφαγείο Cypra, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή από δύο πρώην διευθυντές του σφαγείου και τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη. 

Γνώριζε τα πάντα από πριν, ακόμα και το τι γινόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατείχε έγγραφα αποφάσεων της διεύθυνσης του σφαγείου Κοφίνου, οι οποίες μάλιστα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας προτού ακόμα ενημερωθεί ο Υπουργός Εσωτερικών, ήταν ορισμένες από τις αναφορές του πρώην Υπουργού, καθώς και του Γιώργου Γαβριήλ και του Στέλιου Γεωργιάδη, οι οποίοι διετέλεσαν διευθυντές του κρατικού σφαγείου Κοφίνου, κατά τα τελευταία 13 χρόνια λειτουργίας του. 

Στη δική του κατάθεση ο Νεοκλής Συλικιώτης αναφέρθηκε σε συνεχή πόλεμο εκ των έσω κατά της διάσωσης του σφαγείου Κοφίνου, ενώ χαρακτήρισε περίεργη τη σπουδή των κρατικών υπηρεσιών να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στο κρατικό σφαγείο την ώρα που επεδείκνυαν ανοχή στο σφαγείο Cypra. 

«Η αυστηρότητα που έδειχναν απέναντι στο σφαγείο Κοφίνου οι κρατικές υπηρεσίες σε αντίθεση με την ανοχή που επεδείκνυαν απέναντι στο σφαγείο Cypra.  Υπήρξε μια υπόσκαψη μέσα από ενέργειες και υπηρεσίες και μάλιστα οι καταγγελίες που έγιναν από το σφαγείο Cypra προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλά από τα στοιχεία που κατατέθηκαν σε αυτή την καταγγελία ήταν στοιχεία τα οποία υπάρχει ερωτηματικό από που τα είχε αυτά τα στοιχεία το ιδιωτικό σφαγείο», όπως δήλωσε ο κύριος Συλικιώτης.  

Στη δική του κατάθεση, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Σφαγείου Κοφίνου την περίοδο 2011 μέχρι 2013 όταν και έκλεισε, ανέφερε πως εάν το κρατικό σφαγείο ανταγωνιζόταν επί ίσοις όροις, η παραγωγικότητά του θα ήταν εξαπλάσια του ιδιωτικού τομέα. 

Μίλησε και για εγκληματική καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης του σφαγείου Κοφίνου, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του διερωτήθηκε ποιος, γιατί και πως εκμίσθωσε 12 τουρκοκυπριακά τεμάχια γης στο σφαγείο Cypra. 

«Ήμουν έντονος γιατί το σφαγείο κοφίνου αφέθηκε να διαλυθεί, ενώ θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί προς όφελος του δημοσίου ενωρίτερα. Υπήρχε ανταγωνισμός, όχι επί ίσοις όροις», δήλωσε ο κύριος Γαβριήλ.

Στη δική του κατάθεση, ο Στέλιος Γεωργιάδης, ο οποίος διηύθυνε το κρατικό σφαγείο από το 2000 μέχρι το 2011, διατύπωσε τη δική του πεποίθηση ότι το σφαγείο Κοφίνου μπορούσε να είχε διασωθεί. 

Ενώ μίλησε για προνομιακή ενημέρωση που απολάμβανε το σφαγείο Cypra, αναφερόμενος σε αποφάσεις που λάμβανε το διοικητικό συμβούλιο του κρατικού σφαγείου που δημοσιεύονταν στα μέσα ενημέρωσης προτού προλάβει να ενημερωθεί καθηκόντως ο Υπουργός Εσωτερικών. 

«Εμείς κάτω στην Κοφίνου ήμασταν οι τελευταίοι που έβλεπαν τις επιστολές που απέστελλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλη καθυστέρηση. Γενικά νομίζω το σφαγείο Κοφίνου έτυχε άνισης μεταχείρισης», είπε ο κύριος Γεωργιάδης.  

Τόσο ο Γιώργος Γαβριήλ όσο και ο Νεοκλής Συλικιώτης, αναφέρθηκαν ονομαστικά σε παρεμβάσεις από την Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου. 

Σύμφωνα με τον Νεοκλή Συλικιώτη, η κυρία Γεωργίου επέδειξε σπουδή, όπως είπε, για την αποπληρωμή δανείου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που έλαβε το σφαγείο Κοφίνου, όταν ήταν Βοηθός Γενική Λογίστρια, το 2007. 

Ενώ ο Γιώργος Γαβριήλ, μίλησε για έγγραφό της, προς τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, με το οποίο ζητούσε λεπτομέρειες για τις οφειλές και τα οικονομικά δεδομένα του σφαγείου Κοφίνου μετά το κλείσιμό του το 2013.

*Φωτογραφίες: Mattpress
 


 

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.