Με φράκτη 11 χιλιομέτρων κλείνουν τις μαύρες τρύπες στην πράσινη γραμμή [ΒΙΝΤΕΟ]

Ενδοιασμοί των κατοίκων του Αστρομερίτη και έντονές αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης.

Φράχτη 11 χιλιομέτρων στήνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να κλείσει τις μαύρες τρύπες στην πράσινη γραμμή ώστε να ανακοπεί οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα στις Ελεύθερες περιοχές.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Κοινοτάρχης του Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου, είπε ότι έχει αρχίσει να στήνεται ο φράκτης από την περασμένη Τρίτη από το οδόφραγμα του Αστρομερίτη με όδευση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Όπως σημείωσε ο κύριος Κωνσταντίνου, έχουν στηθεί ήδη τα πρώτα τρία χιλιόμετρα και συνεχίζεται η τοποθέτηση με απώτερο στόχο να δράσουν μέχρι το αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ η επιλογή στις συγκεκριμένες περιοχές έγινε καθώς έχουν μεγάλες τρύπες και είναι πιο εύκολη η είσοδος παράνομων μεταναστών.

Παράλληλα, ο Κοινοτάρχης του Αστρομερίτη είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ενδοιασμούς λόγω του γεγονότος ότι έχουν χωράφια στη νεκρή ζώνη και καθίσταται αναγκαία η μεταφορά τους στις εργασίες τους.

Συνέχισε λέγοντας ότι έχει αποφασιστεί να υπάρχει πρόσβαση μέσω καγκελόπορτων, ωστόσο προκύπτει το ζήτημα ποιος θα επιτρέπει την πρόβαση και μέχρι ποιες ώρες, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετάβαση των γεωργών στη νεκρή ζώνη.

«Μήπως αυτή η κίνηση που γίνεται για ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές τη μετακίνηση των γεωργών να έχει ως επακόλουθο τη εγκατάλειψη της νεκρής ζώνης», είπε διερωτώμενος ο κύριος Αντωνίου.

Ερωτηθείς εάν θα είναι ικανός ο φράκτης για να ανακόψει την είσοδο των μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές, ανέφερε ότι θα βοηθήσει μερικώς, ωστόσο δεν μπορούν να κρίνουν αν δεν δουν το αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε να βοηθήσει γιατί είμαστε μάρτυρές κάθε εβδομάδα πόσοι μετανάστες έρχονται από τα κατεχόμενα», επισήμανε ο Κοινοτάρχης του Αστρομερίτη.

ΑΚΕΛ: Ο φράκτης στέλνει επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα

Σε μια πρώτη αντίδραση το ΑΚΕΛ, ανέφερε πως «η απόφαση της κυβέρνησης να στήσει φράκτη 11 χιλιομέτρων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα, ενώ κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο, στέλνει και επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα».

«Πέραν του γεγονότος ότι πουθενά στον κόσμο δεν λύθηκε το μεταναστευτικό με φράκτες και τείχη, εγείρονται επιπρόσθετα ερωτήματα:

· Ποια μηνύματα στέλνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με μια ενέργεια που παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

· Ακριτικές κοινότητες διαμαρτύρονται για αυτή την εξέλιξη. Άρα προκύπτει το ερώτημα αν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις κοινότητες αυτές, κάτοικοι των οποίων διέρχονται ή ασκούν γεωργικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.


Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...