Επαναξιολογείται η εμβολιαστική στρατηγική από την «εισβολή» του ιού στα σχολεία

«Όλα τα επαναξιολογούμε, και όλα θα τεθούν στο τραπέζι» η τοποθέτηση της δρ. Πανά στο ant1.com.cy για την προγραμματισθείσα επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου στις 16 του μήνα.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα σχολεία σε σχέση με την ευρύτερη έξαρση του ιού στην Κύπρο, με τους ειδικούς να θέτουν εκ νέου στο μικροσκόπιο τον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό τομέα. Της προγραμματισθείσας επιστροφής των μαθητών Γυμνασίου στις 16 Μαρτίου, προηγείται έκτακτη συνάντηση των επιστημόνων με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, την ώρα που άνοιξε η συζήτηση στα υψηλά κλιμάκια για επίσπευση ενσωμάτωσης των εκπαιδευτικών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Όπλο» του Υπουργείου Υγείας στην όλη προσπάθεια για καλύτερη ανάγνωση του μεγέθους του προβλήματος, αποτελεί η διενέργεια των στοχευμένων rapid test στις σχολικές μονάδες, με το πρόγραμμα εντός αυτών να τρέχει ήδη από την Πέμπτη. Τα πρώτα δείγματα γραφής, μπορεί να κρίνονται ως ανησυχητικά, ωστόσο οι ειδικοί συστήνουν ακόμη λίγη υπομονή προ της λήψεως οποιονδήποτε αποφάσεων.

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιστημονικής ομάδας Ζωή-Δωροθέα Πανά, δήλωσε στον ant1.com.cy πως «αν δούμε σε αυτή την επιτήρηση ότι έχουμε θέματα, όπως και στους άλλους χώρους, τους επαναξιολογούμε». 

Ερωτηματικό και νέος κύκλος συζητήσεων, στο κατά πόσον, η αδιαμφισβήτητη ύπαρξη του ιού εντός σχολείων, είναι ικανή να φέρει αλλαγές δεδομένων ως προς την επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου στις 16 του μήνα. Προ της επιστροφής, οι ειδικοί ανηφορίζουν εκτάκτως το Λόφο του Προεδρικού την Τρίτη για να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κα Πανά, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την προσεχή Τρίτη, κρίνεται ως πολύ σημαντικό για να εξαχθούν ακόμη περισσότερα δεδομένα, στη βάση των οποίων θα τεθούν οι εισηγήσεις στον πρώτο πολίτη της χώρας. «Όλα τα επαναξιολογούμε, και όλα θα τεθούν στο τραπέζι» η χαρακτηριστική της τοποθέτηση.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, πως από την προσεχή Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, οι μαθητές θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για να μπορούν να παρευρίσκονται στο σχολείο και στη συνέχεια το ίδιο θα απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση.

Το ίδιο και για τους μαθητές Γυμνασίου, αλλά από τις 16 Μαρτίου, ημερομηνία που είναι προγραμματισμένη η δική τους επιστροφή στα σχολεία.

Άνοιξε η συζήτηση για εμβολιασμούς

Το όλο φάσμα της πανδημίας σε συνάρτηση με την εκ νέου «εισβολή» του ιού στις σχολικές μονάδες, έχει οδηγήσει τους αρμοδίους στη διεύρυνση του διαλόγου σε ότι αφορά και την μεσοπρόθεσμη στρατηγική αναχαίτισης του ιού.

Όπως δήλωναν στον ant1.com.cy καλά πληροφορημένες πηγές, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για το ζήτημα μερικής διαφοροποίησης της εμβολιαστικής στρατηγικής του κράτους, ούτως ώστε να ενταχθούν σε αυτή και οι εκπαιδευτικοί, χρονικά νωρίτερα από ότι προβλέπει το πλάνο που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που έχουν ήδη εκφραστεί, και φαίνεται να κερδίζουν έδαφος ανάμεσα στα υψηλά κλιμάκια των κέντρων λήψεως αποφάσεων, μόλις αυξηθούν οι ροές εμβολίων στην Κύπρο, και αφού καλυφθεί ο πρώτος στρατηγικός στόχος που είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δεν αποκλείεται να αλλάξει ο σχεδιασμός για τις επαγγελματικές ομάδες που θα πάρουν σειρά για εμβόλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει μια εκ νέου προτεραιοποίηση των υπηρεσιών και των επαγγελματικών χώρων που θα τύχουν επίσπευσης στο μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται και οι εκπαιδευτικοί να τεθούν με το καθεστώς των ουσιωδών υπηρεσιών, ψηλά στις προτεραιότητες για εμβολιασμό. 

Μιχάλης Παναγιώτου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.