Καταχρηστικές χρεώσεις: Δικαστήριο ζήτησε από τράπεζα άμεση παύση χρήσης [ΒΙΝΤΕΟ]

Θέμα για καταχρηστικές ρήτρες και τραπεζικές χρεώσεις συζήτησε εκ νέου η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Την περασμένη Πέμπτη εκδόθηκε η πρώτη απόφαση Δικαστηρίου για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών, στο πλαίσιο των τριών υποθέσεων που προώθησε στη Δικαιοσύνη η Νομική Υπηρεσία, κατόπιν αποφάσεων της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Όπως ανέφερε, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Φρόσω Σωτηρίου, με βάση την απόφαση, εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζονται ρήτρες ως καταχρηστικές και οι οποίες «αφορούν χρεώσεις και αδιαφάνεια ως προς τις χρεώσεις».

Όπως είπε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, με την απόφασή του, το Δικαστήριο διέταξε άμεση παύση και μη συνέχιση της χρήσης των ρητρών στις συμβάσεις της τράπεζας.

Διευκρίνισε, επίσης, πως η Νομική Υπηρεσία δεν ενημερώθηκε για πρόθεση άσκησης έφεσης έναντι της απόφασης.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, παρέστη και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο οποίος είπε ότι Τράπεζες αρνούνται να παραδώσουν σε δανειολήπτες αναλυτικές καταστάσεις, από την ημέρα έναρξης των δανειακών συμβάσεων τους.

Με τους εκπροσώπους των Τραπεζών να αναφέρουν ότι θα μεταφέρουν τα παράπονα στις διευθύνσεις, προσθέτοντας πως οι Τράπεζες θα επανεξετάσουν και το θέμα των χρεώσεων.

Απέρριψαν, ωστόσο, κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, ότι ηλικιωμένοι ή ευάλωτες ομάδες που πηγαίνουν στο ταμείο, χρεώνονται.

Ο κύριος Ιωάννου ανέφερε επίσης, ότι Τράπεζες μπλοκάρουν τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού προς ενίσχυση του Φορέα Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών.

Με τον Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών να σημειώνει πως η απόφαση του Συμβουλίου του φορέα, λήφθηκε κατά πλειοψηφία.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.