Βόλταρε με ποδήλατο στη Λευκωσία ο Καρούσος [ΒΙΝΤΕΟ]

17 δράσεις, συνολικού κόστους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείο Μεταφορών για προώθηση της Χρήσης του Ποδηλάτου στην Κύπρο.

Καβάλα στο ποδήλατο του, μετέβη από το Υπουργείο Μεταφορών, στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και παρέθεσε συνέντευξη τύπου για προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην Κύπρο, ο Υπουργός Γιάννης Καρούσος.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου το Σχέδιο Δράσης για Προώθηση της Χρήσης του Ποδηλάτου, εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ, για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, όπως δηλώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030, το οποίο προβλέπει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

«Ο στόχος και το όραμα είναι η εισαγωγή του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη ως ασφαλούς και αξιόπιστου μέσου διακίνησης αλλά και άθλησης ή ψυχαγωγίας», δήλωσε ο κ. Καρούσος.

Ο προϋπολογισμός για το ειδικό αυτό Σχέδιο, ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 17 δράσεις, μεταξύ των οποίων:

-Η επέκταση των ποδηλατικών υποδομών (ιδιαίτερα όσων οδηγούν σε σχολεία, εκπαιδευτήρια, αθλητικά, εμπορικά και διοικητικά κέντρα).

-(η) Μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30 χλμ./ώρα (στις γειτονιές και τα κέντρα των πόλεων)

-(η) Δημιουργία ποδηλατολωρίδων σε επιλεγμένες οδικές αρτηρίες

-(η) Επιχορήγηση της αγοράς, επισκευής και συντήρησης ποδηλάτου (και η)

-Δημιουργία χάρτη ποδηλατικών υποδομών διαθέσιμου μέσω εφαρμογών τηλεφώνου

«Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την προώθηση ήπιων μέσων μεταφοράς για να μετατρέψουμε τις πόλεις και κοινότητες μας σε ανθρωποκεντρικά και υγιή περιβάλλοντα για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Ποδηλάτου Λευκωσίας/Πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας, Μαρίνα Κυριάκου.

O πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε με τη σειρά του πως «οι δράσεις αυτές είναι πρωτοπόρες για τον τόπο μας και δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό του Υπουργείου για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί από μέρους μας.»

Η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.