Η επιστροφή μαθητών, τα υποχρεωτικά τεστ και οι αντιδράσεις των φορέων της Παιδείας

Στο μικροσκόπιο των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας η έκρηξη κρουσμάτων στα σχολεία. Οι αλυσίδες μετάδοσης έφεραν νέες αποφάσεις.

Έντονες είναι οι ανησυχίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας για την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε μέσα σε μερικές μέρες στα σχολεία, την ώρα που οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου επέστρεψαν πίσω στα θρανία τους, ενώ οι εκείνοι τον Γυμνασίων θα επιστρέψουν τελικά στις 16 Μαρτίου.

Η επιστροφή των πιο πάνω μαθητών λαμβάνει χώρα την ώρα που το Υπουργείο Υγείας, προειδοποιεί για τις αλυσίδες κρουσμάτων στα σχολεία και το Υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του, ζητά από σήμερα υποχρεωτικό αποδεικτικό αρνητικού αποτελέσματος rapid test από εκπαιδευτικούς και προσωπικό, ενώ από τις 8 Μαρτίου θα πρέπει και οι μαθητές κατά την άφιξη τους στα σχολεία να προσκομίσουν το ίδιο. Αυτό θα γίνεται μόνο μετά από έγκριση του κηδεμόνα του κάθε παιδιού, σε αντίθετη περίπτωση ο μαθητής θα παρακολουθεί τα μαθήματα του εξ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, από την ερχόμενη βδομάδα «όσα παιδιά είτε δεν διαθέτουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, εκεί όπου απαιτείται, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο αδυνατούν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία στο σχολείο, θα τυγχάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ήδη προβλέπονται, ούτως ώστε κανένας μαθητής ή μαθήτρια να μη στερηθεί της εκπαίδευσης για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας.»

Εξάλλου, σε διάστημα μόνο 7 ημερών (20 – 26 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, εντοπίστηκαν συνολικά 190 κρούσματα και 12 συνολικά αλυσίδες μετάδοσης.

Συγκεκριμένα, οι 7 στην Επαρχία Λεμεσού και οι 5 στην Επαρχία Λευκωσίας. Από τα 12 clusters τα 5 αφορούν σχολικές μονάδες (1 στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό).

Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως «από τη διερεύνηση των κρουσμάτων, προκύπτει ότι στις πλείστες περιπτώσεις το κρούσμα «0» της αλυσίδας είναι εκπαιδευτικός, και στη συνέχεια ο ιός διασπείρεται τόσο σε μαθητές όσο και σε άλλους εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών μονάδων.»

«Κατ’ επέκταση», σημειώνει, «ο ιός μεταδίδεται ακολούθως στο οικογενειακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών-επαφών και των μαθητών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται διασπορά και σε άλλα σχολεία μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος.»

Αντιδράσεις για τα υποχρεωτικά τεστ και όχι μόνο

Όλα τα πιο πάνω δεν έμειναν ασχολίαστα από τους φορείς της Παιδείας, με την ΠΟΕΔ να αντιδρά για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών,  την ΟΕΛΜΕΚ και τους Οργανωμένους Γονείς Εκπαίδευσης  να τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού μαθητών και εκπαιδευτικών και την ΠΣΕΜ να τηρεί μια ουδέτερη στάση μέχρι να εξετάσει το πώς θα εφαρμοστούν αυτά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Πρώτος σε όλες αυτές τις εξελίξεις αντέδρασε ο γ.γ. της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος σε ανάρτηση του επεσήμανε πως «τόσους μήνες διαφήμιζαν πως τα σχολεία είναι ασφαλή και δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Δεν ήταν εστία μετάδοσης του ιού, γι' αυτό δεν έπαιρναν και κανένα επιπρόσθετο μέτρο.»

«Τώρα», σημειώνει, «ξαφνικά το πρόβλημα μετάδοσης έγιναν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη μαζί τους. Και τώρα τι μέτρα παίρνουν; Περισσότερα τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχει.... ο Θεός.»

Σε πιο ήπιους τόνους, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας κρίνει σωστό να γίνεται το rapid test, τότε πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται», σημειώνοντας παράλληλα πως οι οποίες αντιδράσεις υπάρχουν είτε από εκπαιδευτικούς είτε από γονείς είναι σεβαστές, ωστόσο θα πρέπει όλοι να υπακούσουμε στις υποδείξεις των ειδικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με τον πρόεδρο της Χαράλαμπο Διονυσίου να δηλώνει στο ant1.com.cy πως «εμείς είχαμε κάνει αρκετές εκκλήσεις προς του γονείς τα παιδιά τους να προχωρήσουν με τη διενέργεια του rapid test. Θεωρούσαμε ότι θα λειτουργήσει προληπτικά όσον αφορά τον έλεγχο της διαχείρισης της διασποράς μέσα στα σχολεία και δυστυχώς επαληθευόμαστε. 190 κρούσματα μέσα στις σχολικές μονάδες, από ορισμένες αλυσίδες που δεν ελέγχονται.»

«Άρα», εξήγησε ο κ. Διονυσίου, «το λέμε υποχρεωτικό παίζουμε με τις λέξεις. Είναι υποχρεωτικό αν θέλεις να είσαι με φυσική παρουσία, αν δεν θέλεις να το κάνεις, θα παραμείνεις στο σπίτι και θα συνεχίσεις με την τηλεκπαίδευση. Είναι απόλυτα λογικό και απόλυτα σωστό, απέναντι στην πλειοψηφία που θέλει να βρίσκεται στο σχολείο.»

Τέλος, σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ, Δημήτρη Παλάτο, μας αναφέρθηκε πως οι μαθητές περιμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι αποφάσεις για να τοποθετούν επί αυτών.


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.