Τι ισχύει από σήμερα με τα SMS στο 8998

Καμία αλλαγή στον αριθμό μηνυμάτων για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση.

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι νέες χαλαρώσεις στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά την επαναλειτουργία συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας και τις σταδιακές χαλαρώσεις, τα SMS στο 8998, για εξασφάλιση άδειας μετακίνησης, φαίνεται πως θα παραμείνουν στη καθημερινότητά μας τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό μηνυμάτων που δικαιούται να αποστείλει ο κάθε πολίτης στο 8998 για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση καθώς και το διάστημα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση μετακινήσεων εξακολουθεί να ισχύει από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί της επόμενης μέρας, ενώ κατ’ εξαίρεση μετακίνηση επιτρέπεται για δύο φορές μόνο ανά ημέρα, με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο Έντυπο Β. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β δύο φορές ημερησίως για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.

Υπάρχουν συνολικά 9 κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση με την αποστολή SMS και οι νέες χαλαρώσεις φέρνουν νέες προσθήκες στις υφιστάμενες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για σκοπούς επίσκεψης σε οίκους ευγηρίας ή δομές φροντίδας κα φιλοξενίας ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, όπως ισχύει στην περίπτωση που επισκεπτόμαστε την κατοικία κάποιου συγγενή ή φίλου.

Για μετακίνηση για σκοπούς ατομικής άθλησης/προπόνησης σε γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και μονοπάτια της φύσης, αποστέλλεται γραπτό μήνυμα επιλέγοντας την Κατηγορία 6. Διευκρινίζεται πως η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών επιτρέπεται μόνο για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο 8998 με επιλογή του αριθμού 6 και τηρείται το εύλογο χρονικό διάστημα των τριών ωρών.

Για μετάβαση πολιτών σε οργανωμένα παζαράκια σε υπαίθριες αγορές, αποστέλλεται SMS επιλέγοντας την Κατηγορία 2, όπως ισχύει στις περιπτώσεις που πάμε για ψώνια σε υπεραγορές ή περίπτερα.

Για μετάβαση σε χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, απαιτείται η αποστολή sms επιλέγοντας την Κατηγορία 9, όπως ισχύει με τις μετακινήσεις σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής κ.τ.λ.

Επιπλέον, για σκοπούς μεταφοράς ανήλικου ατόμου ή ατόμου με αναπηρία στο σχολείο ή σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες.


Συνεπώς, οι γονείς των μαθητών των τάξεων Α’ και Β’ Λυκείου που επιστρέφουν από σήμερα στις σχολικές τους μονάδες, δεν θα χρειάζεται να αποστέλλουν κάποιο γραπτό μήνυμα όταν θα πάρουν τα παιδιά τους σχολείο.

Επίσης, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία, για σκοπούς εργασίας, δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.

Δείτε πιο κάτω το Έντυπο Α και το Έντυπο Β.Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.