«Πονοκέφαλος» για τις 12 αλυσίδες: 190 κρούσματα στα σχολεία μέσα σε λίγες μέρες

«Στις πλείστες περιπτώσεις το κρούσμα «0» της αλυσίδας είναι εκπαιδευτικός, και στη συνέχεια ο ιός διασπείρεται τόσο σε μαθητές όσο και σε άλλους εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών μονάδων», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Λόγω αύξησης των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες μέρες σε σχολεία, το Υπουργείο Υγείας αξιολογεί τα διαθέσιμα δεδομένα που δηλώνονται από τη διερεύνηση των περιστατικών, σε συντονισμό και με το Υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα Ιχνηλάτησης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, προέβη σε ανάλυση των κρουσμάτων της περιόδου 20-26 Φεβρουαρίου, από την οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν 12 αλυσίδες κρουσμάτων, οι 7 στην Επαρχία Λεμεσού και οι 5 στην Επαρχία Λευκωσίας. Από τα 12 clusters τα 5 αφορούν σχολικές μονάδες (1 στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό).

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο της εκπαίδευσης, την πιο πάνω περίοδο εντοπίστηκαν 56 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, 109 μαθητές δημοτικού και 25 μαθητές Λυκείου. Παγκύπρια, επηρεάζονται 43 Δημοτικά Σχολεία, 19 Λύκεια, 15 ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων και 9 Νηπιαγωγεία.

Το Υπουργείο Υγείας εξηγεί πως από τη διερεύνηση των κρουσμάτων, προκύπτει ότι στις πλείστες περιπτώσεις το κρούσμα «0» της αλυσίδας είναι εκπαιδευτικός, και στη συνέχεια ο ιός διασπείρεται τόσο σε μαθητές όσο και σε άλλους εκπαιδευτικούς εντός των σχολικών μονάδων.

«Κατ’ επέκταση», σημειώνει, «ο ιός μεταδίδεται ακολούθως στο οικογενειακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών-επαφών και των μαθητών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται διασπορά και σε άλλα σχολεία μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος (π.χ. εκπαιδευτικός μετέδωσε σε συνάδελφό του, ο οποίος στη συνέχεια μετέδωσε τον ιό στο οικογενειακό του περιβάλλον, με τα παιδιά της οικογένειας να μεταφέρουν τον ιό στα δικά τους σχολεία που είναι διαφορετικά από εκείνα του εκπαιδευτικού γονέα). Χαρακτηριστικά, οι 4 αλυσίδες κρουσμάτων σε σχολεία της Λεμεσού αριθμούν 31, 28, 27 και 3 κρούσματα μόνο εντός των σχολικών μονάδων, ενώ στην Λευκωσία η συρροή κρουσμάτων αριθμεί 4 άτομα.»

«Απόρροια αυτού είναι η δημιουργία αλυσίδων με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και να υπάρχει διασπορά σε άλλους επαγγελματικούς χώρους και στην κοινότητα ευρύτερα», υπογραμμίζει το Υπουργείο Υγείας.
ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.