Στο μικροσκόπιο του Τμ. Φορολογίας 80 γραφεία παροχής υπηρεσιών που έλεγχαν αιτήσεις πολιτογραφήσεων [ΒΙΝΤΕΟ]

Την ανάγκη να τεθούν χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση των ελέγχων που διενεργεί το Τμήμα Φορολογίας, για τις συναλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο των πολιτογραφήσεων, εκφράζει ο Υπουργός Οικονομικών.

Ογδόντα γραφεία παροχής υπηρεσιών, όπως ελεγκτικά, δικηγορικά και Επιχειρηματίες Ανάπτυξης Γης, ελέγχουν το 80% των αιτήσεων ή σε αξία το 77% εκατό, των πολιτογραφήσεων, βρίσκονται μέχρι στιγμής, στο μικροσκόπιο του Τμήματος Φορολογίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι «εχουν δοθεί οδηγίες να διενεργηθούν αυστηροί έλεγχοι από το Τμήμα Φορολογίας για να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις των φόρων (Έκτακτη εισφορά για την άμυνα, ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) που αφορούν συναλλαγές στο πλαίσιο των πολιτογραφήσεων».

Για την πορεία των ελέγχων του Τμήματος για τους παρόχους υπηρεσιών στο πλαίσιο των Πολιτογραφήσεων, ενημέρωσε την επιτροπή Ελέγχου της βουλής, ο Εφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης.

Οι έλεγχοι αφορούν τρεις χιλιάδες αιτήσεις που προέρχονται από σύνολο 245-250 παρόχων και όπως σημείωσε ο κύριος Τσαγκάρης, ο έλεγχος άρχισε από τους «μικρούς», ενώ το Τμήμα Φορολογίας δεν έχει ελέγξει 60 μεγάλους developers.

Όπως εξήγησε, ο κύριος Τσαγκαρής, «οι "μεγάλες δουλειές" που έγιναν μετά το 2018, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από 3- 4 χρόνια, αφού σύμφωνα με Νόμο του 1987 προβλέπεται ότι ο Επιχειρηματίας Ανάπτυξης Γης (Developer) δεν καταβάλλει φόρο, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο κατά 90%».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, οι Επιχειρηματίες Ανάπτυξης Γης να μην καταγράφουν στην φορολογική τους δήλωση το έργο, αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια. Αυτή τη στιγμή, υπό έλεγχο βρίσκονται 10 developers, περίπου 3 σε κάθε επαρχία, με σημαντικό αριθμό πολιτογραφήσεων. Παράλληλα, τόνισε, οι πρώτοι 40 έλεγχοι, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ στην πορεία προστέθηκαν άλλοι 40.

«Τώρα, είναι υπό έλεγχο 80 πάροχοι που ελέγχουν το 80% των αιτήσεων και σε αξία 75% των συνολικών εσόδων. Ο μεγαλύτερος πάροχος, ένα δικηγορικό γραφείο στη Πάφο έχει συναλλαγές, άνω των 277 εκ.», επισήμανε ο κύριος Τσαγκαρής

Ερωτηθείς, από βουλευτές αν έχει ελεγχθεί και το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και άλλων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ο Εφορος φορολογίας απάντησε καταφατικά.

Την ίδια ώρα, ο Έφορος Φορολογίας, δήλωσε πως «για το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει τίποτα επιλήψημο. Μέχρι στιγμής. Υπάρχουν, γραφεία Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, που αρχικά, φαίνονται ύποπτα».

Οι έλεγχοι εστιάζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη αφορά άτομα που πώλησαν ακίνητο, και η δεύτερη, όσους εισέπραξαν προμήθεια, είτε αυτοί είναι πάροχοι, είτε εμπλέκονται με την παροχή υπηρεσιών για την ολοκλήρωση της πολιτογράφησης.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...