Διαφορετικές αναγνώσεις από Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία για τα συμπεράσματα INTOSAI [ΒΙΝΤΕΟ]

Έκπληξη Γενικού Εισαγγελέα για τον ισχυρισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η δήλωση INTOSAI τη δικαιώνει πλήρως.

Αδειάζει την Ελεγκτική Υπηρεσία ο Γενικός Εισαγγελέας, δηλώνοντας έκπληξη για τους ισχυρισμούς της περί πλήρους δικαίωσης από τη χθεσινή δήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών, INTOSAI.

Πέραν της διαπίστωσης, ότι ο προσωρινός περιορισμός της πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε φακέλους είναι αντίθετος με το «πνεύμα» των διαφόρων διακηρύξεων για την προστασία ελεγκτικών αρχών, σημειώνει ο Γιώργος Σαββίδης, η INTOSAI προχώρησε και σε μια άλλη παραδοχή.

«Η INTOSAI, στη δήλωσή της αναγνωρίζει, πολύ ορθά, ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει τη νομιμότητα αυτού του προσωρινού περιορισμού, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε νομικά θέματα, τα οποία εξετάζονται από τα αρμόδια Όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας.  

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι ακόμα και οι κατευθυντήριες αρχές της INTOSAI δεν αποκλείουν τον τερματισμό εν εξελίξει διαδικασιών ελέγχου από ελεγκτικές υπηρεσίες.

 «Η INTOSAI έχει παραγνωρίσει την οποιαδήποτε αναφορά στις κατευθυντήριες αρχές της, που αποτρέπουν τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες να διεξάγουν παράλληλους ελέγχους σε υποθέσεις που ενέχουν ποινικό στοιχείο όταν αυτοί διεξάγονται παράλληλα από ανακριτικές ή άλλες Αρχές. Σε τέτοια περίπτωση οι ανακριτικές Αρχές έχουν δικαίωμα να ζητούν ακόμα και τον τερματισμό έστω και εν εξελίξει διαδικασιών ελέγχου Ελεγκτικών Υπηρεσιών», επισήμανε ο κύριος Σαββίδης.

Εκφράζοντας ανάλογη έκπληξη και κάνοντας λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης της εγκυρότητας του INTOSAI από το Γενικό Εισαγγελέα απάντησε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Ο διεθνής αυτός οργανισμός συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προκύπτουν λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σχετικά με το δικαίωμά της στην πρόσβαση πληροφοριών, άμεσα, και χωρίς περιορισμό, σε όλα τα απαραίτητα έγγραφά και πληροφορίες, για την ορθή εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Καταλήγοντας η Ελεγκτική Υπηρεσία καλεί εκ νέου την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να επιτρέψει πλέον την απρόσκοπτη διεξαγωγή ελέγχου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.