Συνεχίζεται το σήριαλ με τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε ανάμμενα κάρβουνα εκατοντάδες πρόσφυγες, αφού ιδιοκτήτες διεκδικούν τις Τ/κ περιουσίες τους.

Άλλος ένας πονοκέφαλος για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν, χρησιμοποιούν ή καλλιεργούν τουρκοκυπριακές περιουσίες στη Νήσου, τη Δρομολαξιά και τα Πολεμίδια και οι οποίες έχουν μεταβιβασθεί ή πουληθεί σε Ευρωπαίους πολίτες. 

Το θέμα απασχόλησε την επιτροπή προσφύγων της βουλής, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε συγκεκριμένη περίπτωση στη Νήσου, στην οποία λειτουργούν 11 κτηνοτροφικά υποστατικά και έξι καταστήματα. 

Πρόκειται για γη που μεταβιβάστηκε νόμιμα από την τουρκοκύπρια ιδιοκτήτρια στο Βρετανό σύζυγό της και ο οποίος από το 2014 ζητά ενοίκια μέχρι και επτακόσια ευρώ το μήνα, καθώς και 60,000 ευρώ αναδρομικά για τη χρήση των υποστατικών. 

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χ’’Γιάννη « ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τ/κ και ε/κ. Αλλά και από τις ίδιες τις τοπικές μας αρχές ή κάποιων των τοπικών μας αρχών που πολλές φορές δεν σέβονται ότι οι πρόσφυγες κάτοχοι έχουν απωλέσει περιουσίες και υπάρξεις στα κατεχόμενα». 

Ενδεικτικές είναι επίσης οι περιπτώσεις σε Δρομολαξιά και Πολεμίδια, όπου τουρκοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών καταχώρησαν αγωγές κατά προσφύγων, απαιτώντας επιστροφή τους. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά δήλωσε πως « το κράτος άφησε αυτούς τους ανθρώπους να οδηγούνται στα δικαστήρια αντί να τα χειριστεί με τρόπο που να λήξει αυτό το πράμα». 

Η βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Ρούλα Γεωργιάδου ανέφερε ότι « είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει και να προστατεύσει τους επηρεαζόμενους πρόσφυγες και να μην τους παραπέμπει σε δικηγόρους». 

Ενώπιον της επιτροπής αναμένεται να βρεθεί και ο Υπουργός Εσωτερικών, για να ενημερώσει τους βουλευτές για τις θέσεις και σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.