Δρ. Κολιού: «Δεν μπορούν να ανοίξουν όλα» [ΒΙΝΤΕΟ]

Υπέρ της παραμονής του 8998 για λίγες ακόμη βδομάδες, διστακτική για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Στο Προεδρικό θα ανηφορίσει αύριο η Επιδημιολογική Ομάδα με σκοπό να ενημερώσει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πέντε Υπουργούς, για την επιδημιολογική εικόνα, ενώ θέσεις ενώπιον τους τις εισηγήσεις της για τις χαλαρώσεις Μαρτίου. Ακολούθως η Επιδημιολογική Ομάδα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», η Καθηγήτρια  Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Δρ. Μαρία Κολιού, ανέφερε πως ο Μάρτιος είναι ένα κομβικός μήνας, διότι δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην επιθυμητή εμβολιαστική κάλυψη. «Ελπίζουμε μέσα στον Απρίλη, θα έχουμε πετύχει. Οπότε, θα είμαστε πιο ασφαλής, αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους 2 μήνες με ασφάλεια, χωρίς να έχουμε έξαρση των περιστατικών. Επομένως, πρέπει  να είμαστε προσεκτικοί και τον Μάρτιο. Δε σημαίνει ότι δεν θα ανοίξει και τίποτε, απλώς δεν μπορούν να ανοίξουν όλα.», συμπλήρωσε.

Κληθείσα  να σχολιάσει τι θα ανοίξει, η κα. Κολιού είπε πως «αυτό θα το περιμένουμε. Διότι θα γίνει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό, να ακουστούν όλες οι απόψεις και την απόφαση, όπως ξέρετε, την παίρνει η πολιτική εξουσία.»

Ερωτηθείσα αν θα παραμείνουν τα SMS στο 8998 για ακόμα 2-3 εβδομάδες, η κα. Κολιού απάντησε πως «δεν γνωρίζω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι τη δική μου άποψη.»

Σύμφωνα με την κα. Κολιού προτιμά τα SMS να παραμείνουν για ακόμα λίγο, όπως επίσης και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.  «Πιστεύω ότι είναι δικλίδες ασφάλειας αυτές, που μας περιορίζουν λίγο την κινητικότητα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των μαθητών που παρακολουθούν ακόμη τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης, η κα. Κολιού είπε πως «ο σκοπός είναι να κάποια στιγμή να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πιθανώς να γίνει με ελαφριά διαβάθμιση, δηλαδή να μη γίνει από την πρώτη εβδομάδα όλα. Επομένως, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ουσιαστικά σύντομα, πιστεύω.»  

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ή όχι επιστροφής φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, η κα. Κολίου είπε πως «μέχρι τώρα φάνηκε ότι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας πρόληψης του συνωστισμού, διότι ο κόσμος που πάει στο γήπεδο, αντιλαμβάνεστε στη φάση που μπαίνει το τέρμα, είναι πολύ ενθουσιασμένος και μπορεί να έρθουν πολύ κοντά.»

Σε σχόλιο ότι μπορούν αν μπουν αποστάσεις μεταξύ των φιλάθλων και να απαγορευτούν οι αγκαλιές, η κα. Κολιού απάντησε «μας πώς να το ελέγχεις αυτό το πράγμα. Να είναι ο άλλος σε απόσταση,  άμα είναι γνωστοί και φίλοι. Είναι δύσκολα πράγματα αυτά, δε νομίζω.»

Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι  ορατό το ενδεχόμενο επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα στην πρώτη φάση χαλαρώσεων Μαρτίου,  η κα. Κολιού ανέφερε πως «για να είμαι ειλικρινής δεν συζητήθηκε καθόλου, στις συναντήσεις μας αυτό το θέμα. Πιθανώς να τεθεί όταν θα πάμε στον Πρόεδρο.»

Στη συνέχεια η κα. Κολιού έκανε έκκληση «να κάνουμε ακόμα λίγη υπομονή, να μην τα ανοίξουμε όλα από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα. Όταν θα έχουμε καλύψει τους ευάλωτους ουσιαστικά ανθρώπους μέσα στο πληθυσμό μας, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο σταθερή και ασφαλής, έστω και αν έχουμε στους νεότερους ανθρώπους μια έξαρση.»


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.