Έρευνα: Ανησυχία γονέων για την αποτελεσματικότητα των διαδικτυακών μαθημάτων [ΒΙΝΤΕΟ]

Το 65% των γονέων εξέφρασε ότι δεν καταβάλουν οι μαθητές την ίδια προσπάθεια στα διαδικτυακά μαθήματα όσο με τη φυσική παρουσία.

Έντονες οι ανησυχίες των γονέων για την αποτελεσματικότητα των διαδικτυακών μαθημάτων σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι» Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι πραγματοποίησαν έρευνα στις 10-14 Φεβρουαρίου που κάλυπτε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με είχε δείγμα 2,401 άτομα και απευθυνόταν σε γονείς πάνω από 35χρονών που έχουν παιδιά που φοιτούν στο γυμνάσιο.

Όπως εξήγησε ο κύριος Σαββίδης, ερωτώμενοι οι γονείς κατά πόσο τα παιδιά τους καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια στα διαδικτυακά μαθήματα σε σχέση με τη φυσική παρουσία, το 65% εξέφρασε ότι δεν καταβάλουν  την ίδια προσπάθεια, ενώ την 35% ανέφερε ότι καταβάλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, ο κύριος Σαββίδης ανέφερε ότι ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι το 76% πιστεύει ότι τα παιδιά δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εξετάσεις που ακολουθούν και μόνο το 24% θεωρούν ότι δεν θα επηρεαστούν.

Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα από την έρευνα διαφαίνεται ότι οι μαθητές γυρνούν την πλάτη στο σχολείο, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό μιας και είναι πιο δύσκολη η εμπέδωση της γνώσης.

Στην προσπάθεια να δώσουν μια εξήγηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα μέσα από πολλαπλές απαντήσεις ότι αυτό συμβαίνει γιατί το μάθημα δεν είναι διαδραστικό μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό κατά τον κύριο Σαββίδη είναι ότι οι πλείστοι από τους καθηγητές επιλέγουν να μην τους βλέπουν οι μαθητές μέσω της κάμερας.

Από την άλλη, ο κύριος Σαββίδης, είπε ότι οι καθηγητές δεν βλέπουν τους μαθητές αν παρακολουθούν το μάθημα, ενώ υπάρχει και κούραση από τους μαθητές καθώς έχουν πάει περιοδικά στις σχολικές μονάδες τον τελευταίο χρόνο.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι είναι κοινά αποδεκτό από καθηγητές και μαθητές ότι κάποια γνωστικά αντικείμενα είναι πιο δύσκολο να διδαχθούν μέσω διαδικτύου.

«Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει χτιστεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο οι συνθήκες είναι ιδιόρρυθμες για αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τονίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψουν», τόνισε ο κύριος Σαββίδης.  

Την ίδια ώρα, είπε ότι υπάρχουν πιο προηγμένα προγράμματα που χρησιμοποιούνται στα πανεπιστήμια, ωστόσο λόγω δεν υπάρχει γνωσιολογικό υπόβαθρο.

Ας επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν για να μην χαθεί άδικα ακόμη μια σχολική χρονιά.  Ο κύριος στόχος είναι να δούμε τους μαθητές να επιστρέψουν στην τάξη, να κατακτήσουν τη γνώση και τότε οι εκπαιδευτικοί να προχωρήσουν σε διαγωνίσματα», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κύριος Σαββίδης.


Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.