Τον Απρίλιο θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων που κατεδαφίστηκαν

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε στο ant1.com.cy ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η πιο σωστή και ξεκάθαρη επιλογή.

Τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των τεσσάρων διατηρητέων κτιρίων που κατεδαφίστηκαν στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας από την Αρχιεπισκοπή.

Όπως πληροφορούμαστε έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες που αφορούν την ετοιμασία μελέτης επικινδυνότητας και του σχεδίου ασφάλειας και υγείας.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση της κατάστασης και εντός Απριλίου θα υποβληθεί και θα εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη. Μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο αρχίζουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση Αρχιεπίσκοπου να κατεδαφίσει την 1η Φεβρουαρίου τέσσερα ιστορικά διατηρητέα  κτήρια που γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση καθεδρικό ναό στην παλιά Λευκωσία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Δήμαρχος Λευκωσίας: Ήταν η πιο ξεκάθαρη και σωστή επιλογή η απόφαση που πάρθηκε

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζη ανέφερε ότι η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λευκωσίας, που ως γνωστό υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρία του στις 6 Φεβρουαρίου 2021, αφορά την άμεση αποστολή Ειδοποίησης Επιβολής στην Αρχιεπισκοπή.

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι πρόκειται για την πιο αυστηρή και ξεκάθαρη επιλογή, ως προς τις υποχρεώσεις της Αρχιεπισκοπής και ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και με πλήρη επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Δήμου.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η εφαρμογή της είναι άμεση επιτυγχάνοντας τον στόχο της αποκατάστασης των διατηρητέων, χωρίς καθυστερήσεις.

«Έχουν δηλαδή διασυνδεθεί νομικά οι ενέργειες που συμφωνήθηκε ότι επιβάλλεται να γίνουν, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, και σε περίπτωση μη τήρησης αυτών θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών προστίμων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Ο κύριος Γιωρκάτζης διευκρινίζει ότι στους όρους της συμφωνίας μεταξύ Δήμου και Αρχιεπισκοπής περιλαμβάνεται επίσης η υποβολή άμεσα εισπράξιμης εγγυητικής από την Αρχιεπισκοπή προς το Δήμο ύψους 500,000 για την περίπτωση που παρουσιαστεί οποιαδήποτε καθυστέρηση. Παράλληλα, η συμφωνία προνοεί επίβλεψη της αποκατάστασης των διατηρητέων από ανεξάρτητο πρόσωπο, κοινής αποδοχής, με εμπειρία και προσόντα σε αυτό τον τομέα. Το ρόλο αυτό ανέλαβε η κα. Αθηνά Αριστοτέλους, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας

Σύμφωνα με την απόφαση του έγινε δεκτή η εγγυητική ύψους 500.000 χιλιάδων ευρώ από την Αρχιεπισκοπή για να διασφαλιστεί ότι θα αποκατασταθούν τα κτίρια, εντός μάλιστα των χρονοδιαγραμμάτων που θα συμφωνηθούν. Ως εκ τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε «πράσινο φως» στην ταυτόχρονη ανοικοδόμηση των διατηρητέων κτιρίων και την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού.

Ως προς την εγγυητική μάλιστα, προηγήθηκε και σχετική εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόταση της Υπηρεσίας του Δήμου πρότεινε την υιοθέτηση της εν λόγω και επικρατούσας εν τέλει συμφωνίας, ως προς τις πολεοδομικές και μόνο εργασίες.


Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...