Τα καρναβάλια το «αγκάθι» για τους χώρους εστίασης;

Τα αιτήματα των ιδιοκτητών των κέντρων αναψυχής και των χώρων εστίασης, και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.

Με αγωνία αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις οι μαγαζάτορες και οι εργαζόμενοι των χώρων εστίασης και κέντρων αναψυχής, για την ημερομηνία επαναδραστηριοποίησης τους. Σχεδόν δύο μήνες μετά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης βλέπουν τα υφιστάμενα μέτρα να παρατείνονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και την ελπίδα επαναλειτουργίας τους να παρατείνεται εκ νέου.

Μάλιστα, η ημερολογιακή «συγκυρία» της εορταστικής περίοδος των καρναβαλιών φαίνεται πως ανησυχεί τόσο τους αρμοδίους όσο και την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό διάστημα έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις πως οι εορταστικές εκδηλώσεις των καρναβαλιών δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εντούτοις η συντρέχουσα περίοδος της ενδεχόμενης επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης και των καρναβαλιών φαίνεται πως προβληματίζει τους αρμοδίους…

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, επισημαίνει πως «για κακή μας τύχη έχουμε αυτή τη σύμπτωση την ημερολογιακή με τα καρναβάλια. Εάν όλα θα πηγαίνουν καλά, πιστεύω ότι θα μας άνοιγαν πολύ πιο σύντομα αν δεν ήταν καρναβάλια στη μέση, τα οποία τους ανησυχούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.»

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι δεν θα τους ανοίξουν λόγω καρναβαλιών, ο κος Λεβέντης απάντησε θετικά και εξήγησε πως αφέθηκε από τους αρμόδιους να νοηθεί ότι υπάρχει αυτή η ανησυχία. «Μπορεί να αλλάξει όμως. Μπορεί ή κυβέρνηση να πει: να τους ανοίξουμε και να τους αστυνομεύσουμε. Και εμείς είναι αυτό που λέμε στην ουσία: ανοίξετε μας και να μας αστυνομεύεται για να εφαρμόζεται αυτά που προνοεί (το διάταγμα). Εκείνος που δεν εφαρμόζει το νόμο να τον κλείνεις. Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η θέση μας: όποτε θα ανοίξουμε να μην ξανά κλείσουμε. Γιατί είναι οικονομικά αθέμιτο το άνοιξε και το κλείσε, είναι πάρα πολλά επώδυνο», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο κάποια υποστατικά να βάλουν οριστικό λουκέτο, ο κ. Λεβέντης είπε πως «μέσα από μια τόσο μεγάλη και οδυνηρή κρίση που περνούμε, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος κάποιοι να μην μπορέσουν να επανέλθουν. Εμείς έχουμε υποχρέωση ο στόχος μας να φροντίσουμε με κάθε τρόπο, ώστε να επανέλθουν όλοι. Κάτι το οποίο ενδεχομένως να αποδειχθεί και πάρα πολύ δύσκολο.»

Σημείωσε δε, πως «θα έχουμε πραγματική εικόνα, όταν θα πάρουν όλοι οι επιχειρηματίες είτε είναι μικροί αυτοί είτε μεγάλοι, το εφάπαξ ποσό που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Οικονομικών, που μας έχει αφήσει να νοηθεί ότι θα είναι πολύ πιο γενναιόδωρο από ότι ήταν στην πρώτη φάση. Και όταν θα μας πουν αύριο ή σε μια βδομάδα ή σε πέντε μέρες, μπορείτε να λειτουργήσετε, εκεί θα έχουμε μια «πραγματική εικόνα» αλλά και πάλι μπορεί να μην είναι πραγματική, γιατί θα παραμένει κλειστό το κομμάτι που συνδέεται άμεσα με την τουριστική βιομηχανία.»

«Οπότε ούτε σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με ασφάλεια αν δεν γίνει επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και να δούμε πόσοι επανήλθαν και πόσοι παραμένουν κλειστοί», υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης.

Τόνισε δε, πως «το στοίχημα το μεγάλο είναι να πάνε όλα καλά με τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Το δεύτερο (στοίχημα) είναι το νέο πρωτόκολλο που θα καθορίσει τη λειτουργία μας, να είναι τέτοιο που να είναι τουλάχιστον βιώσιμο, ώστε αυτός που θα πάει να ανοίξει να μην πει: δεν θα συνεχίσω να βάζω από τη τσέπη γιατί δεν έχω άλλα. Εάν όμως από τα μέτρα που θα επιβληθούν, κάποιοι η λειτουργία του καταστεί μη βιώσιμη, θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τα υποστηρικτικά σχέδια τόσο του Υπουργείου Εργασίας όσο και του Υπουργείου Οικονομικών.»

Ο κ. Λεβέντης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως «το αίτημα μας είναι να λειτουργήσουμε το συντομότερο με ασφάλεια, να μην ξανά κλείσουμε, και όποιος παραβιάζει το οτιδήποτε, να πληρώνει το τίμημα, για ό,τι παραβιάζει και να διορθώνεται το λάθος στον χώρο που παρουσιάστηκε.»

Κληθείς να σχολιάσει πότε υπολογίζει ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και των κέντρων αναψυχής, ο κος Λεβέντης απάντησε: «στην χειρότερη περίπτωση στα μέσα του Μάρτη, στην καλύτερη αρχές του Μάρτη.»


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.