Ερευνητική CYPRA: Καταγγέλλουν κωλυσιεργία αρμοδίων Χαραλαμπίδου και Περδίκης [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι δύο βουλευτές, ήταν οι πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον της Ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει θέματα που αφορούν τις Εταιρείες CYPRA και CYPRA BIOENERGY.

Κρυφτούλι κρατικών φορέων, υπηρεσιών και τμημάτων, που για χρόνια έκλειναν τα μάτια, μπροστά στις παρανομίες του σφαγείου CYPRA, κατήγγειλαν οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργος Περδίκης, ενώπιον της Ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει θέματα που αφορούν τις Εταιρείες CYPRA Ltd και/ CYPRA BIOENERGY Ltd.

Κατέθεσαν μάλιστα ως τεκμήρια, δεκάδες καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά κυρίως, τις απαντήσεις που οι ίδιοι έλαβαν, από αρμόδιους Υπουργούς και εκπροσώπους υπηρεσιών, σε ερωτήσεις που έθεταν διαχρονικά.

«Σήμερα έγινε η αρχή. Ελπίζουμε ότι θα πέσει άπλετο φως, στις συμφωνίες, στις συμβάσεις, στον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα ζητήματα οι αρμόδιοι φορείς», δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η κατάθεση, της βουλευτού του ΑΚΕΛ, επικεντρώθηκε γύρω από τις οφειλές του σφαγείου στα κτηνιατρικά τέλη, την περίοδο 2012- 2014 και που ανέρχονταν στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως είπε, η αποπληρωμή άρχισε το 2012 και ολοκληρώθηκε χωρίς την καταβολή τόκου, το Δεκέμβριο του 2020, μετά το θόρυβο και τη συζήτηση στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

«Η εταιρεία κατέβαλε αρχικά 10.000 μηνιαίως και στη συνέχεια 15.000. Η εικόνα που δόθηκε στη βουλή (26.11.2020) ήταν: Θα σας δώσω τόσα (10 χιλ) και αν δεν θέλετε πάρτε με δικαστήριο. Ήταν πρόταση που δεν είχε άλλη επιλογή για το κράτος», σημείωσε η κα. Χαραλαμπίδου.

Ο διακανονισμός, πρόσθεσε, προκάλεσε την παρέμβαση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει τόκος θεωρείται άτοκο δάνειο και συνεπώς κρατική ενίσχυση.

Δεκάδες έγγραφα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, ανακοινώσεις μέχρι και απαντήσεις που έλαβε από το 2008 και μετά, από αρμόδιους Υπουργούς και εκπροσώπους υπηρεσιών, σε σχετικές ερωτήσεις του, κατέθεσε ο δεύτερος μάρτυρας Γιώργος Περδίκης.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως  «εδώ είναι ακριβώς η ευθύνη της Ερευνητικής Επιτροπής, να ερευνήσει πιθανές ευθύνες και να τις κατανείμει, σε σχέση με αυτούς που όφειλαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις παρανομίες.»

Ο κύριος Περδίκης αναφέρθηκε στις απαντήσεις που έλαβε από αρμοδίους, σε σχέση με παράνομες εγκαταστάσεις της εταιρίας, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που αφορούσαν στις καταγελίες του για παράνομες επεμβάσεις σε κοίτη ποταμού και σε κρατικά τεμάχια.

«Από το Τμήμα Κτηματολογίου, μου απάντησαν στις 16 Ιουλίου 2016, στέλλοντας μου μια αεροφωτογραφία και αναφέροντας, ότι θα έπρεπε εγώ να σημειώσω πάνω, σε ποιά σημεία έγιναν οι παράνομες ενέργειες», σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Με νέα επιστολή, τους κατέγραφα σε ποιά συγκεκριμένα κρατικά τεμάχια έγινε η επέμβαση, στον ξεροπόταμο. Εκτοτε, καμία απάντηση, καμία εξέλιξη. Η παρανομία, παραμένει.

«Την 1.8.2016 η Έπαρχος Λευκωσίας μου απάντησε, ότι δεν είναι αρμόδια η Επαρχιακή Διοίκηση, αλλά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και ο το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Περδίκης.

Ερωτήσεις και από δικηγόρους CYPRA

Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικηγόρος της εταιρείας Cypra Hλίας Στεφάνου, ζήτησε την έγκριση, όπως οι εκπρόσωποι της εταιρείας να παρίστανται και με δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων, υπό την μορφή αντεξέτασης των μαρτύρων. Καθώς και την δυνατότητα επισήμανσης ζητημάτων που ενδεχομένως η επιτροπή να μην γνωρίζει. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χάρης Πογιατζής, αποδέχθηκε το αίτημα εκπροσώπησης στις ακροάσεις. Απέρριψε την δυνατότητα αντεξέτασης, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα να θέτουν θέματα, μέσω της Επιτροπής.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.