Το μεγάλο unlock: Ανεβάζουν ρολά από αύριο τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου [ΒΙΝΤΕΟ]

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τη δεύτερη φάση του unlock της Κύπρου, με χιλιάδες εργαζομένους και μαθητές να επιστρέφουν στους εργασιακούς χώρους και τα θρανία αντίστοιχα.

Όλα έτοιμα για το restart της Κύπρου.Η πορεία της πανδημίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία στη χώρα μας και με σύμμαχο τα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και τον υποχρεωτικό τακτικό έλεγχο των εργαζομένων, θα αρχίσουν να κινούνται ξανά τα γρανάζια της οικονομίας.

Από αύριο Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ανεβάζουν ρολά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριο Συνδέσμου του Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, είπε ότι «είμαστε πανέτοιμοι από κάθε άποψη αύριο το πρωί στις 8 να σηκώσουμε ρολά και να υποδεχθούμε το καταναλωτικό κοινό με πολύ καλές τιμές, με προσφορές και σε κάποιες περιπτώσεις πραγματικό ξεπούλημα τιμών. Να κάνουμε έκκληση για σεβασμό στα πρωτόκολλα γιατί τυχόν πισωγύρισμα θα είχε ολέθριες συνέπειες για λιανεμπόριο και οικονομία ευρύτερα».

Την ίδια ώρα, από αύριο επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές δημοτικού δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων καθώς και οι τελειόφοιτοι Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Επαναλειτουργούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ανεβάζουν αυλαία τα θέατρα και οι κινηματογράφοι με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα.

Χαλαρώσεις και στον τομέα του αθλητισμού, έστω και με πολλούς περιορισμούς και αστερίσκους. Από αύριο επιτρέπεται η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοιχτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες με μέγιστο αριθμό τα 5 άτομα, περιλαμβανομένου του προπονητή ή του γυμναστή.

Ταυτόχρονα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων, οι Θείες Λειτουργίες στους χώρους θρησκευτικής λατρείας θα μπορούν να τελούνται στην παρουσία πιστών, με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα.

Παράλληλα, επαναλειτουργούν τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων,

Σημειώνεται, ότι αυξάνεται σε 4 και ο αριθμός ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, ανεξαρτήτως συγγένειας.

Η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε πως «η προτροπή μας προς τους πολίτες αλλά και προς τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είναι να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στις κατευθυντήριες γραμμές που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους διότι ο στόχος μας είναι να παραμείνουν ασφαλείς και να μην υπάρχει μετάδοση και να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα».

Τι θα ισχύει στα SMS για τις μετακινήσεις

Τα 2 μηνύματα ημερησίως στο 8998 παραμένουν στη ζωή μας.

Για το λιανικό εμπόριο, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία 2, για τις συναθροίσεις σε οικίες την κατηγορία 5, για τις μετακινήσεις που αφορούν στην ατομική άθληση και προπόνηση την κατηγορία 6, για τον εκκλησιασμό την κατηγορία 7, ενώ για τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων την επιλογή 9.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς κατά την μεταφορά των παιδιών τους από και προς τα σχολεία, δεν υποχρεούνται να αποστέλλουν μήνυμα.

Το ίδιο ισχύει και για τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών, ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο έγγραφο μετακίνησης και να έχουν μαζί τους αποδεικτικό της ημερομηνίας και ώρας της δραστηριότητας των ανηλίκων.____________________________________________________________________________________________

Διαβάστε Επίσης

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.