«Το στέλεχος της Αγγλίας άρχισε να κυκλοφορεί ελεύθερα στον Κυπριακό πληθυσμό» [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Διευθύντρια Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι αυτή η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δώσει χειρότερα κλινικά συμπτώματα.

Άλλα εννέα κρούσματα του βρετανικού στελέχους μετρά η Κύπρος. Τα εν λόγω περιστατικά εντοπίστηκαν μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις σε 24 θετικά δείγματα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι και οι εννέα περιπτώσεις αφορούν σε  κρούσματα στην κοινότητα την περίοδο 22 με 28 Ιανουαρίου. 

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το στέλεχος της Αγγλίας έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερα  στον κυπριακό πληθυσμό», δήλωσε σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Διευθύντρια Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ, Χριστίνα Χριστοδούλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τα 24 δείγματα λήφθηκαν από περιοχές σε όλη την Κύπρο και κατά αναλογία του πληθυσμού ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα περισσότερα από αυτά που αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκαν στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι αυτό που προκαλεί κάποιον προβληματισμό είναι το γεγονός ότι όταν κατά το τέλος Δεκεμβρίου του Ινστιτούτο είχε λάβει άλλα 24 δείγματα είχε βρεθεί ένα στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης ενώ ένα μηνά μετά εντοπίζονται εννέα. 

Όπως ξεκαθάρισε η κυρία Χριστοδούλου, ο αριθμός των δειγμάτων που εξετάζεται είναι πολύ μικρός αλλά για την ώρα το Ινστιτούτο δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερο αριθμό. Εξάλλου γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Υπουργείο Υγείας έχει κλείσει συμφωνία έτσι ώστε να σταλούν δείγματα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Χριστοδούλου, εκεί υπάρχουν μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα εργαστήρια, όπου σίγουρα θα εξετάζεται και μεγαλύτερος αριθμός δειγμάτων, κάτι το οποίο θα βοηθήσει να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εν λόγω μετάλλαξη μέχρι ωσότου να μπορέσει και το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας της Κύπρου να μελετήσει μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων από μόνο του. 

Προς το παρόν η κυρία Χριστοδούλου διαβεβαίωσε ότι από πλευράς τους κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά αυτής της μετάλλαξης, εξήγησε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη βιβλιογραφία σε σχέση με τα συμπτώματα αλλά αυτό που μπορεί να λεχθεί με σιγουριά είναι ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από άτομο σε άτομο.

Ωστόσο αυτό «δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερος και ότι θα δώσει χειρότερα κλινικά συμπτώματα», επισήμανε η κυρία Χριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι στα δείγματα που εξετάστηκαν δεν ανιχνεύθηκαν τα μεταλλαγμένα στελέχη από τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία. Ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 22 κρούσματα του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο.

Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...