Κατάθεση στη δίκη για Μαρί: Η πυρίτιδα δεν σβήνει με νερό

 

 

 

 

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε, και τα τελευταία λόγια που αντάλλαξε με τον εξάδελφο του Σπύρο Τταντή, ο οποίος χάθηκε το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου 2011, περιέγραψε στην κατάθεσή του ο επικελευστής Μάριος Δημητρίου.

Αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του ξαδέρφου του, προτού αυτός μπει στο πυροσβεστικό και κατευθυνθεί στη σκηνή της έκρηξης.

«Πρέπει να πάμε πάνω γιατί φωνάζουν οι μαστόροι. Ρε ανήψι δε γίνονται τούτα τα πράματα. Αφού την πυρίτιδα αν την βάλεις στο νερό κάνει έκρηξη.»

Ο μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος το βράδυ εκείνο βρισκόταν σε υπηρεσία, κλήθηκε και επάνδρωσε το ένα από τα δυο πυροσβεστικά οχήματα της βάσης.

Κατέγραψε, μάλιστα, με την κάμερα του τηλεφώνου του, τις εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια και παρουσίασε το βίντεο στο Δικαστήριο.

Νωρίτερα κατέθεσε ο λοχίας της Πυροσβεστικής Μάριος Δημητρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα μέλη της ΕΜΑΚ δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης από τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής που συμμετείχαν στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου.

Σήμερα κατέθεσε και ο αστυνομικός Νεκτάριος Χριστοφόρου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της έκρηξης.

Στη διάρκεια του διαλείμματος συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν φραστικά σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, σε ανακοίνωση του αμέσως μετά, προειδοποίησε ότι το Δικαστήριο θα υποχρεωθεί στο μέλλον να λάβει μέτρα.

 

 

Νωρίτερα: 

Στην κατάθεση του στην Αστυνομία ημερομηνίας 17/7/2011, την οποία ανέγνωσε ενώπιον του Δικαστηρίου, ο αστυνομικός Νεκτάριος Χριστοφόρου που υπηρετεί στον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγίου, είπε ότι ενώ ήταν υπηρεσία στις 11/7/2011, γύρω στις 04.30 το πρωί του τηλεφώνησε συνάδελφος του και τον ενημέρωσε ότι υπήρχε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια. Μετέβη στη ναυτική βάση και κοντά στην πύλη είδε δύο πυροσβεστικά οχήματα της ΕΜΑΚ Κοφίνου. Πρόσθεσε ότι από το χώρο που βρισκόταν είδε να βγαίνει φωτιά από τα εμπορευματοκιβώτια αλλά κανένας από τους στρατιώτες δεν του είχε αναφέρει ότι υπήρχε κίνδυνος για έκρηξη.

Παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητό του στη κεντρική πύλη της βάσης και γύρω στις 05.45 άκουσε και είδε μια τεράστια έκρηξη, ένοιωσε μεγάλη πίεση στο σώμα του, είδε κομμάτια από διάφορα υλικά να πέφτουν από τον ουρανό και το αυτοκίνητο του υπέστη αρκετές ζημιές. Σε κατάσταση λιποθυμίας πήγε στον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγίου και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου διαγνώστηκε με βαρύ ακουστικό τραύμα και απώλεια ακοής από το δεξί αυτί.

Σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας είπε ότι μόλις έφτασε στη ναυτική βάση ένοιωσε μεγάλο φόβο και κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ότι τα πυροσβεστικά οχήματα της ΕΜΑΚ ήταν σταματημένα μέσα από την πύλη. Στο ένα όχημα της ΕΜΑΚ βρισκόταν ο Βασίλης Κρόκος και έκανε μαζί του μια τυπική κουβέντα, ενώ 15 λεπτά πριν την έκρηξη το αυτοκίνητο μετέβη στο χώρο της πυρκαγιάς. Ο Διοικητής του Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης τοποθέτησε σκοπό στο δρόμο προς το βουνό και του έδωσε οδηγίες να μην αφήσει κανένα «άσχετο» να πλησιάσει στο μέρος της πυρκαγιάς.

Ακολούθησε ο Λοχίας Μάριος Δημητρίου της ΕΜΑΚ, ο οποίος στην κατάθεσή που έδωσε στην Αστυνομία στις 12/9/2011 και ανέγνωσε στο δικαστήριο ανέφερε ότι γνώριζε τον Λοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο γιατί είχαν εργαστεί μαζί στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας και Ορόκλινης. Πρόσθεσε ότι είχε πάει στην ΕΜΑΚ δύο εβδομάδες πριν την έκρηξη και σημείωσε πως ο τόσο ο ίδιος όσο και ο Παπαδόπουλος δεν ήξεραν τίποτε για τα εμπορευματοκιβώτια, ενώ κανένας δεν τους είχε ενημερώσει για την πυρίτιδα. Αναφερόμενος στον Παπαδόπουλο είπε πως ήταν ένας άνθρωπος «μετρημένος, καταρτισμένος και ουδέποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ομάδα του».

Στην κατάθεσή του ο κ. Δημητρίου είπε ακόμα πως στις 11/7/2011 γύρω στις 05.59 ένας φίλος του τηλεφώνησε για να του πει ότι υπήρχε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια και ότι καταστράφηκε η ναυτική βάση. Πήγε στην ΕΜΑΚ και ακολούθως στη ναυτική βάση όπου μετέβη στο χώρο της έκρηξης και είδε ότι καταστράφηκαν και τα δύο οχήματα της ΕΜΑΚ ενώ οι έξι πυροσβέστες δεν έδιναν σημεία ζωής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε πως είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει σχέδιο δράσης ή σημείωση ή κάποιες οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί μπορούν να διαβαστούν για να προβλεφθούν οι κίνδυνοι, να ληφθούν μέτρα και να νοιώθεις «καλυμμένος ότι τα μέτρα που πήρες είναι σωστά». Ερωτηθείς εάν στο βιβλίο εκκρεμοτήτων στην ΕΜΑΚ υπήρχε οτιδήποτε για τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση ή οτιδήποτε για την επικινδυνότητα του φορτίου, ο κ. Δημητρίου απάντησε πως ο ίδιος δεν είδε οτιδήποτε προσθέτοντας πως εάν υπήρχε θα το έβλεπε γιατί «δεν παραβλέπω να βλέπω το βιβλίο εκκρεμοτήτων».

Σε ερώτηση πώς λειτουργούσε ο Λοχίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο μάρτυρας απάντησε πως «ήταν άνθρωπος μετρημένος, διαβασμένος, ένας άνθρωπος παλικάρι, πολύ πειθαρχημένο άτομο και πάντα με συμβούλευε να είμαι καλυμμένος και να σηκώσω όσο βάρος φέρει ο βαθμός μου. Ήταν πολύ προστατευτικός με τους άνδρες του, ήθελε να δουλεύουν με ασφάλεια και να είναι καλυμμένοι. Δεν ήταν ευθυνόφοβος αλλά έπαιρνε τις ευθύνες που του αναλογούσαν και ξέρω από πρώτο χέρι πώς αντιμετωπίζει τα επεισόδια» είπε.

Ο μάρτυρας κατηγορίας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι με την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ένα επεισόδιο, ο αρχαιότερος πυροσβέστης θα εκτιμήσει τους κινδύνους και θα πάρει πληροφορίες από το τηλεφωνείο του Σταθμού. Πρόσθεσε πως όλα αυτά θα πρέπει να τα μεταφέρει στους ανωτέρους του για να του δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη. Σε ερωτήσεις ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι η ΕΜΑΚ είναι ένα επίλεκτο μέρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα πλείστα μέλη της (ΕΜΑΚ) είναι εκπαιδευμένοι στα ΟΥΚ και στα ΛΟΚ, είναι σωματικά και πνευματικά από τα καλύτερα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ότι η ΕΜΑΚ ανταποκρίνεται καθημερινά σε επεισόδια διαφόρων μορφών.

Ακολούθησε η κατάθεση του 24ου μάρτυρα κατηγορίας, του επικελευστή Κυριάκου Δημητρίου που το 2011 υπηρετούσε στη ναυτική βάση στο Μαρί. Ο μάρτυρας διαβάζοντας στο δικαστήριο την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 11/7/2011 είπε πως γύρω στις 04.00 τα ξημερώματα πήρε τηλεφώνημα ότι γίνονται εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια και όταν μετέβη στη βάση ακούγονταν εκρήξεις και έβλεπε λάμψεις από την πλευρά των εμπορευματοκιβωτίων. Με το κινητό του τηλέφωνο βιντεογράφησε στις 04.46 και στις 04.52, τη πυρκαγιά και τις εκρήξεις που γίνονταν.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν έβρισκε τα κλειδιά του πυροσβεστικού οχήματος για να το πάρει κοντά στη σκηνή, τελικά τα βρήκε γύρω στις 05.20 και δέκα λεπτά  αργότερα πέρασε από το θάλαμο των ναυτών, πήρε 4-5 ναύτες και πήγε στην κεντρική πύλη της βάσης όπου εκεί ήταν σταθμευμένο ένα πυροσβεστικό όχημα της ΕΜΑΚ με τον ανιψιό του Σπύρο Τταντή και τον Βασίλη Κρόκο. Πρόσθεσε ότι ενώ συνομιλούσε με τον Βασίλη Κρόκο του φώναξε ο Σπύρος Τταντής ότι «πρέπει να πάμε πάνω γιατί φωνάζουν οι μαστόροι». Στη συνέχεια, ο Σπύρος Τταντής του ανέφερε «εννα πάμε πάνω αλλά ρε ανίψι εν γινούντε τούντα πράματα, αφού την πυρίτιδα άμα τη βάλεις μες στο νερό κάμνει έκρηξη».

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του είπε επίσης ότι ο Τταντής με τον Κρόκο και με ακόμα ένα πυροσβέστη με ένα πυροσβεστικό όχημα πήγαν κοντά στα εμπορευματοκιβώτια, ενώ ο Κλεάνθους του τηλεφώνησε να στείλει ακόμα ένα πυροσβεστικό αυτοκίνητο και είπε ότι θα πήγαινε ο ίδιος. Ανέφερε ακόμα ότι λίγο πριν την έκρηξη είδε ένα αυτοκίνητο της ΕΜΑΚ στο οποίο βρισκόταν ο διοικητής της δύναμης και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της να κινούνται προς τη σκοπιά 3, που βρισκόταν πάνω από τα εμπορευματοκιβώτια. «Με σφυρίγματα, φωνές και χειρονομίες προσπάθησα να τους σταματήσω, αφού ο Ιωαννίδης είχε δώσει οδηγίες να μην πλησιάσει κανένας στο χώρο» σημείωσε. 

Στη συνέχεια, άκουσε μια φοβερή έκρηξη και είδε μια μπάλα δύο περίπου ορόφων, χρώματος πορτοκαλί και μαύρου να κατευθύνεται προς το μέρος του, ένοιωσε πίεση, τον πέταξε πάνω στο πυροσβεστικό όχημα, στη συνέχεια στον αέρα απ’ όπου έπεσε στο έδαφος με τους αγκώνες του, ενώ αντικείμενα έπεφταν από τον ουρανό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι.

Σε κάποια στιγμή μέσα στη σκόνη είδε να έρχεται από το βουνό ο Διοικητής της ΕΜΑΚ και το άλλο άτομο που ήταν μαζί του, ενώ άκουσε τον Διοικητή να φωνάζει «που μας εφέρετε ρε τζαι φάετε μας». Στη συνέχεια έμαθε ότι κανένας από τους πυροσβέστες που ήταν κοντά στα εμπορευματοκιβώτια δεν ήταν ζωντανός και ότι βρήκαν κομματιασμένα σώματα. Ανέφερε ακόμα ότι μετά έχασε επαφή με το περιβάλλον και ξύπνησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Δημητρίου είπε ότι ο ΕΠΥ κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους είχε πάει με ένα πυροσβεστικό όχημα και τους δίδυμους Χρίστο και Μίλτο Χριστοφόρου στην πυρκαγιά κοντά στα εμπορευματοκιβώτια. Ανέφερε ακόμα ότι είπε στον Σπύρο Τταντή να καλέσουν ασθενοφόρα γιατί όπως είπε υπήρχε πυρκαγιά, ομίχλη, η κατάσταση ήταν αποπνικτική και θα ήταν καλό να υπάρχουν στο χώρο ασθενοφόρα. Επίσης είπε ότι κανένας από τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ δεν ήξεραν τα σημεία λήψης νερού στη ναυτική βάση.

Στο δικαστήριο προβλήθηκαν τα δύο βίντεο που τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο ο Κυριάκος Δημητρίου όπου στο πρώτο υπήρχε η πυρκαγιά και ακολούθησε η έκρηξη και στο δεύτερο φαινόταν η πυρκαγιά και ακολούθησαν δύο εκρήξεις, μια μικρή και μία μεγάλη. 

Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου ο μάρτυρας είπε ότι ο ίδιος είχε εκτιμήσει «ως πολύ σοβαρό τον κίνδυνο, αλλά δεν πίστευα ότι ήταν τόσο σοβαρός».

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαλείμματος δημιουργήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ ενός συγγενή θύματος της τραγωδίας του Μαρί και ενός από τους κατηγορουμένους με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το επεισόδιο προκάλεσε την αντίδραση των μελών του Δικαστηρίου και ο Πρόεδρος Τεύκρος Οικονόμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «τέτοια επεισόδια δεν συνάδουν με το χώρο του δικαστηρίου και είναι ανεπίτρεπτα. Το δικαστήριο θα πρέπει να αφεθεί μακριά απ’ ό,τι επηρεάζει την τάξη και το έργο του για να συνεχίσουμε απερίσκεπτοι το έργο μας σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων επεισοδίων, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε τη λήψη μέτρων», καταλήγει η ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Σήμερα εξάλλου ανακοινώθηκε ότι η Κατηγορούσα Αρχή σε συνεννόηση με τους συνηγόρους υπεράσπισης συμφώνησαν να αφαιρεθούν από το πινάκιο της υπόθεσης 49 μάρτυρες κατηγορίας.

Επίσης δόθηκαν οι ημερομηνίες για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας για τον Δεκέμβριο που είναι 3, 7, 10, 11, 12, 14, 17, 18, 20 και 21.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 09.00 το πρωί με την κατάθεση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.