Τελετή απονομής Βραβείου Δώρου Λοΐζου για το 2011

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η προσπάθεια που έχει καταξιωθεί στη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων  θα ενδυναμώνεται συνεχώς για να παραμείνει το Βραβείο «Δώρου Λοΐζου» κορυφαίος θεσμός με πρωταγωνιστική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
 
Άλλωστε, είπε, μέσω αυτού του θεσμού τιμούμε ένα ήρωα ποιητή, που για όλους εμάς αποτελεί σύμβολο και πηγή έμπνευσης στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες.
"Με την καθιέρωση του βραβείου «Δώρου Λοΐζου» επιδιώξαμε να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του ήρωα – ποιητή, του εθνικού και του κοινωνικού αγωνιστή που είναι πλέον πρότυπο για όλους εμάς τους συναγωνιστές του, την κυπριακή νεολαία, τον κυπριακό λαό", πρόσθεσε.
 
Ο Δώρος Λοΐζου που δολοφονήθηκε από τους φασίστες στις 30 Αυγούστου 1974 κατά τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στον ηγέτη του δημοκρατικού – αντιστασιακού Κινήματος Βάσο Λυσσαρίδη, είπε ο κ. Ομήρου, θα αποτελεί για πάντα πηγή έμπνευσης και φάρο που φωτίζει και οδηγεί στα αγωνιστικά μονοπάτια που ακόμα είμαστε υποχρεωμένοι να διανύουμε.
Για όλους εμάς στην ΕΔΕΚ, ανέφερε, η ανάδειξη του πολιτισμού μας είναι κορυφαία μας προτεραιότητα, γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση ότι στις ρίζες και τη διαχρονική παρουσία του πολιτισμού μας οφείλουμε την επιβίωση μας για χιλιάδες χρόνια, παρά τις αντιξοότητες και τις ιστορικές ανατροπές.
 
"Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, αποτελούν πηγή απελευθέρωσης, δημιουργίας, αναζήτησης, πηγή μάθησης και έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον. Ο πολιτισμός πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας, με στόχο τη διευκόλυνση της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης και την αναδιατύπωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας με όρους τους 21ου αιώνα, για να διασφαλίζεται η δυναμική μας παρουσία στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα του πολιτισμού", πρόσθεσε.
Πρέπει, είπε ο κ. Ομήρου, να επαναφέρουμε τον πολιτισμό στο προσκήνιο με την παραγωγική διασύνδεση του  με την Παιδεία, τις τεχνολογίες της Πληροφορικής και του /διαδικτύου, καθώς και με την τουριστική βιομηχανία.
 
Χρειάζεται, ανέφερε, να συνδέσουμε αποφασιστικά τον πολιτισμό με την Κοινωνία της πληροφορίας, για να πετύχουμε την πολιτιστική αποκέντρωση.
"Σε αυτή την κρίσιμη ώρα της κυπριακής ιστορίας, με συνεχιζόμενη την τουρκική κατοχή, με την οικονομική κρίση να αναδεικνύει επιτακτικά το αίτημα για την ποδηγέτηση και τον έλεγχο των αγορών από τους δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς  οι υποθήκες που πηγάζουν από τη ζωή και τη θυσία του Δώρου Λοΐζου είναι παρά ποτέ άλλοτε επίκαιρες και αναγκαίες. Διαβεβαιώνουμε τον αθάνατο συναγωνιστή μας Δώρο πως θα συντηρήσουμε τη φλόγα του αγώνα με κάθε μέσο και κάθε θυσία, που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέληση του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας", συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.