Δεν τους ικανοποιούν μόνο τα rapid tests και ζητούν να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί [ΒΙΝΤΕΟ]

ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ θέλουν να δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς που το επιθυμούν να εμβολιαστούν, χωρίς να είναι υποχρεωτικό.

Έκπληκτοι παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί της Μέσης και της Δημοτικής Εκπαίδευσης, για το γεγονός ότι οι μαθητές του Δημοτικού και οι τελειόφοιτοι των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, θα επιστρέψουν στα θρανία στις 8 Φεβρουαρίου και όχι την ερχόμενη Δευτέρα όπως αναμενόταν.

Την ίδια ώρα, δάσκαλοι και καθηγητές επισημαίνουν πως δεν αρκούν τα rapid test για την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ να τονίζει πως έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί και οι εκπαιδευτικοί για να επιστρέψουν πίσω στα σχολεία, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, και τον γ.γ. της ΠΟΕΔ να αναφέρει πως για το θέμα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα θίγει το θέμα των μονών θρανίων τα οποία δεν έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα σε όλες τις σχολικές αίθουσες.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, αναφέρει πως «είναι γεγονός ότι εκπλαγήκαμε που δεν ανοίγουν όσα θα έπρεπε να ανοίξουν από την 1η του Φεβραρή. Απ’ εκεί και πέρα, τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι ειδικοί. Εμείς είμαστε έτοιμοι και στις 8 του μήνα, να υποδεχθούμε τα παιδιά της τρίτης Λυκείου και ακόμα κι αν ληφθούν αποφάσεις για να επιστρέψουν σύντομα και τα παιδιά των άλλων τάξεων, πάλι να τα υποδεχθούμε.»

Εξήγησε δε, πως «συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και ξεκαθαρίζουμε δύο πράγματα:

-Πρώτο, ναι να γίνεται το rapid test όπως θα γίνεται για όλες τις τάξεις εργαζομένων που θα επιστρέψουν στη δουλεία τους, πάνω σε τακτική βάση, αλλά η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται μόνο στους εκπαιδευτικούς  αλλά και στα παιδιά.

-Το δεύτερο, είναι το θέμα του εμβολιασμού.  Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου λήφθηκε απόφαση για επιστροφή  των εκπαιδευτικών, τους δίνεται προτεραιότητα και στους εμβολιασμούς, αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και στην πατρίδα μας, ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς που θα επιστρέψουν σε ένα χώρο που θα υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά και δεκάδες εκπαιδευτικοί.»

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, μιλώντας στο ant1.com.cy, είπε πως «εμείς από τις πληροφορίες που υπήρχαν και δημοσιεύονταν τις τελευταίες ημέρες, αναμέναμε πως τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η του Φεβραρή. Υπήρχε μια μικρο-έκπληξη με την αναβολή για ακόμα μια βδομάδα.»

Σημείωσε δε, πως «από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση και η απόφαση έχει να κάνει με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και την περισσότερη ασφάλεια για τα παιδιά, εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι για το θέμα, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για ακόμα πέντε ουσιαστικά εργάσιμες μέρες.»

«Συνεπώς», συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, «αυτές οι 20 μέρες που λειτούργησαν τα σχολεία χωρίς φυσική παρουσία λειτούργησαν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και καλύφθηκαν τα περισσότερα θέματα που έπρεπε να καλυφτούν. Θεωρούμε ότι ο εκπαιδευτικός χρόνος που είχαν οι μαθητές τους τελευταίους 4 μήνες είναι αρκετά περισσότερες απ’ ότι άλλες φορές λόγω του ότι δεν έγιναν ούτε εκδρομές, ούτε οι εκδηλώσεις των σχολείων, ούτε άλλες δραστηριότητες.»

«Συνεπώς, θεωρούμε ότι αν παραμείνουμε σε αυτή τη διακοπή δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας για τους γονείς σε σχέση με τους διδακτικούς στόχους της χρονιάς», υπογράμμισε ο κ. Χαραλάμπους.

Ο γ.γ. της ΠΟΕΔ επεσήμανε πως «σε ό, τι αφορά το άνοιγμα, θεωρούμε ακόμη μια φορά ότι το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να συνοδέψει αυτό το άνοιγμα με περαιτέρω μέτρα ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και  ότι τα rapid test που αποφασίστηκαν δεν αρκούν στο να προσθέσουν ασφάλεια.  Από την αρχή της σχολικής χρονιάς επιμένουν στα μονά θρανία, τα οποία παρά τις υποσχέσεις δεν έφτασαν έγκαιρα στα σχολεία και είναι πολύ μικρός ο αριθμός που υπάρχει σήμερα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.»

«Επίσης είχαμε προτείνει κατά επανάληψη στις περιπτώσεις εκείνες που οι αίθουσες διδασκαλίας το επιτρέπουν θα μπορούσε να γίνει ο διαμοιρασμός  των παιδιών   σε μικρότερους αριθμούς», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί όπως η ΟΕΛΜΕΚ, ότι έπρεπε να εμβολιαστούν και οι εκπαιδευτικοί πριν να επιστρέψουν στα σχολεία, ο κ. Χαραλάμπους σχολίασε πως «ασφαλώς θα έρθει και η σειρά των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Κι εμείς ως ΠΟΕΔ είχαμε αποστείλει εδώ και μέρες επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία σημειώναμε ότι η εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ήταν μέσα στην πρώτη γραμμή που εμβολιάζεται για λόγους ασφάλειας και των ίδιων και των παιδιών.»

«Θα έπρεπε να είχαν προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να επιστρέψουν στα σχολεία τους με ασφάλεια χωρίς να χρειάζονται να παίρνουν άδειες για αντικαταστάσεις. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτά που λέμε δεν είναι κάτι υποχρεωτικό. Εάν δοθεί τέτοια προτεραιότητα θα εμβολιαστούν εθελοντικά όσοι θέλουν», υπογράμμισε καταληκτικά.

Για όλα τα πιο πάνω ο γ.γ. της ΠΟΕΔ αναφέρθηκε και σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι.  


Νικόλας Πέτρου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.