Αίτημα στο Ανώτατο για διάταγμα τερματισμού της λειτουργίας εργοστασίων ασφάλτου στο Δάλι [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για τη μετακίνησή τους σε τρεις υποψήφιες περιοχές, με τους κατοίκους μίας εξ αυτών να δηλώνουν τη σφοδρή αντίθεσή τους.

Αίτημα για την έκδοση δικαστικού διατάγματος για το κλείσιμο των ασφαλτικών μονάδων στο Δάλι καταχώρησε η Νομική Υπηρεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλή, από τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Καδή, το αίτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της απόφασης της Κυβέρνησης για μετακίνηση των δύο εργοστασίων. 

«Όπως μας έχει ενημερώσει η Νομική Υπηρεσία ήδη έχει καταθέσει το αίτημα για έκδοση διατάγματος τερματισμού των δραστηριοτήτων των μονάδων αυτών, το οποίο εξετάζεται αυτές τις μέρες από τις δικαστικές αρχές», ανέφερε ο κύριος Καδής.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από επιστημονική επιτροπή που εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης των μονάδων στην Κόση, το Μιτσερό ή την Καλαβασό. 

«Το μαρτύριο των κατοίκων της περιοχής Κωνσταντίνου και Ελένης δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, επηρεάζοντας με τον ίδιο τρόπο άλλους συμπολίτες μας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Γιώργος Λουκαϊδης. 

Η Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι «το ζητούμενο βεβαίως είναι να μην μεταφερθεί το ίδιο πρόβλημα σε άλλη περιοχή χωρίς πρώτα να διασφαλιστεί η δημόσια και προστασία του περιβάλλοντος». 

«Μπορούν να εξεύρουν από χαλίτικα τεμάχια και έτσι δε θα κινδυνεύει καθόλου ή υγεία του λαού μας», είπε ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Γιώργος Προκοπίου. 

«Η απόφαση είναι προειλημμένη για τη μεταφορά ενός εργοστασίου τουλάχιστον στη δική μας περιοχή. Εμείς έχουμε απόφαση με όλες τις κοινότητες να προχωρήσουμε και σε δυναμικά μέτρα, και σε δικαστικά», δήλωσε ο Κοινοτάρχης Μιτσερού, Ανδρέας Κυριάκου.

Την περιοχή των εργοστασίων ασφάλτου επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ʼντρος Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε στους κατοίκους. 

«Να υποδειχθούν από την πολεοδομία περιοχές όπου θα επιτρέπονται αναπτύξεις βαριάς οχληρίας σε κάθε επαρχία οι οποίες δεν θα γειτνιάζουν με οικιστικές περιοχές έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα αποφασιστικά και ριζικά», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. 

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, το χρονοδιάγραμμα τρέχει. Από τον Ιούλιο που είχε τεθεί το θέμα ότι θα γίνουν μελέτες γιατί περίμεναν μέχρι τώρα;», διερωτήθηκε με τη σειρά της η Άντρη Μαχαιρίδου, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μητέρων της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σημειώνεται ότι έγιναν και σκέψεις για δημιουργία νέας ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή των λατομείων στην Παρεκκλησιά, επίσης, όμως, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από τους κατοίκους.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, οι σκέψεις εγκαταλείφθηκαν μετά από αρνητική γνωμάτευση της επιστημονικής επιτροπής.

*Φωτογραφεία αρχείου


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.