Τέρμα οι ανυπότακτοι έφεδροι: Όσοι δεν παραλαμβάνουν το ΦΑΠ τους μέχρι τις 30 Απριλίου θα διώκονται ποινικά [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Φρουράς ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι έχουν διαπιστώσει ότι αρκετοί έφεδροι πήραν νόμιμη απαλλαγή για σπουδές ή εργασία και στη συνέχεια δεν παρουσιάζονταν στα τμήματα επιστράτευσης.

Μέχρι τις 30 Απριλίου όσοι ανυπότακτοι έφεδροι δεν έχουν στην κατοχή τους Φύλλο Ατομική Πρόσκλησης θα διώκονται ποινικά. Το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εντοπίζονται και να καλούνται για παρουσίαση οι ανυπότακτοι έφεδροι.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Φρουράς, Χρίστος Πιερής, ανέφερε ότι έχουν διαπιστώσει ότι αρκετοί έφεδροι πήραν νόμιμη απαλλαγή για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή κάποιο συμβόλαιο εργασίας και στη συνέχεια επιστρέφοντας πίσω στην Κύπρο δεν παρουσιάζονταν όπως όφειλαν στα Τμήματα Επιστράτευσης ώστε να δηλώσουν ότι είναι στη διάθεση της εφεδρείας για να επαναταχθούν.

Παλαιότερα, όπως σημείωσε ο κύριος Πιερής, όταν γνώριζαν ότι ένας νεαρός απολύθηκε από τις τάξεις της φρουράς,  ολοκλήρωσε τη θητεία του και έπρεπε να πάει να σπουδάσει του έδιναν μια απαλλαγή τεσσάρων- πέντε χρόνων. Παρόλα αυτά, του τόνιζαν ότι με την επιστροφή του στην Κύπρο πρέπει να επικοινωνήσει με το Τμήμα Επιστράτευσης και να ενταχθεί ξανά στο Τμήμα Εφεδρείας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι κάποιοι αμελούσαν να επιστρέψουν στην εφεδρεία και τότε η Εθνική Φρουρά αναγκαζόταν να στέλνει επιστολές για επιστρατευτική τακτοποίηση, χωρίς παρόλα αυτά να έχει κάποια ανταπόκριση.

Συνεπώς, ο κύριος Πιερής εξήγησε ότι η Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την Αστυνομία  έχουν προχωρήσει σε τροποποίηση του μηχανογραφημένου συστήματός της έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη της να εντοπίζουν, να εκτυπώνουν και να επιδίδουν Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) σε έφεδρους, των οποίων η επίδοση εκκρεμεί από την Εθνική Φρουρά.

Επιπρόσθετα, ο κύριος Πιερής σημείωσε ότι σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραλάβει το ΦΑΠ θα διαπράξει πράξει ποινικό αδίκημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν κάποιος συνεχίζει να είναι φοιτητής ή δουλεύει στο εξωτερικό οφείλει να κάνει από μόνος του επιστρατευτική τακτοποίηση.

Σημειώνεται ότι,  επιστρατευτική τακτοποίηση θα πρέπει να διευθετήσουν στα Τμήματα Επιστράτευσης των κλάσεων 1989 έως 2019 (Που έχουν γεννηθεί από το 1971 έως το 2001).

Ειδικότερα, μετά την ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης των ανυπότακτων εφέδρων από το Υπουργείο Άμυνας, η Αστυνομία, έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του μηχανογραφημένου συστήματός της έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη της να εντοπίζουν, να εκτυπώνουν και να επιδίδουν Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) σε έφεδρους, των οποίων η επίδοση εκκρεμεί από την Εθνική Φρουρά.

Η επίδοση θα γίνεται στον έφεδρο κατά την επίσκεψή του σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς. Η τροποποίηση αυτή τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, ενώ παράλληλα δρομολογείται και η αναβάθμιση της εφαρμογής, ώστε στο εγγύς μέλλον ο έλεγχος αυτός, να γίνεται και από τα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.