ΥΠΕΞ στον ΑΝΤ1: Μετατοπίζεται για την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου η άτυπη πενταμερής διάσκεψη [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 ότι σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση που είχε ερωτώνται τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά πόσο προσφέρεται η πρώτη εβδομάδα Μαρτίου για να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου φαίνεται πως μετατίθεται η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση που είχε ερωτώνται τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά πόσο προσφέρεται η πρώτη εβδομάδα Μαρτίου για να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη. 

Συνέχισε λέγοντας, ότι η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αφού ληφθεί η σύμφωνη γνώμη σε σχέση με τη συγκεκριμένη ημερομηνία από όλα τα μέρη που θα λάβουν μέρος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι τον έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα διεξαχθεί μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα για λόγους που άπτονται ενδεχομένως εσωτερικών δεδομένων, αλλά και λόγω των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και της περιοχής του Κόλπου επιχειρεί να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις από την Τουρκία και το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει θα δείξει στη πράξη αν επιθυμεί την αναθέρμανση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες στην Τουρκία, τόνισε ότι σε αυτή τη φάση έχουν επαναρχίσει οι διερευνητικές επαφές της Τουρκίας με την Ελλάδα και έχουν τερματιστεί και οι έκνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, παρόλα αυτά ο χρόνος, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό θα αναδείξει τις προθέσεις της Άγκυρας.  

Ταυτόχρονα, ο κύριος Χριστοδουλίδης, επισήμανε πως «εάν ισχύει η πρόθεση της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων της με την Ευρώπη είναι κάτι που αν ισχύει από δικής μας πλευρά είναι ευπρόσδεκτο αλλά αναμένουμε να δούμε στην πράξη το επόμενο διάστημα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι συνεχίζει τις εργασίες η αρμόδια ομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προετοιμασία των κυρώσεων στη βάση των αποφάσεων του Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι κυρώσεις κατατέθηκαν από τρία κράτη και υποστηρίχθηκαν από άλλα τρία.
Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.