Επιτροπή Προσφύγων: Επί τάπητος τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τραυματίες πολέμου του 1974 [ΒΙΝΤΕΟ]

Την ανάγκη δημιουργίας ειδικής νομοθεσίας που να καλύπτει τις ανάγκες των παθόντων και αναπήρων του πολέμου, τόνισαν οι βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τραυματίες του πολέμου του 1974, τέθηκαν επί τάπητος σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων, με τους περισσότερους να τονίζουν πως η πολιτεία έπρεπε να στέκεται προσοχή απέναντι στους παθόντες και ανάπηρους και όχι να τους ταλαιπωρεί.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι «έχουμε προτρέψει το Υπουργείο Εργασίας όπως ετοιμάσει ολοκληρωμένη νομοθεσία για τους παθόντες και τους ανάπηρους του πολέμου, η οποία θα καταπιάνεται με κάθε πτυχή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν».

Στην Επιτροπή Προσφύγων εξετάστηκε επίσης νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού θανάτου για τις περιπτώσεις όπου έχουν βρεθεί μικρά μόνο κομμάτια ή περιορισμένος αριθμός οστών αγνοουμένων και δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Κατά την συζήτηση υπήρξε ένταση αναφορικά με την ορθότητα έκδοσης πιστοποιητικού στις περιπτώσεις οστών, τα οποία είναι λίγα και δεν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει πεθάνει.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι όπως έχει κατατεθεί δεν ανταποκρίνεται σε εκείνο το πλαίσιο και σε εκείνη τη λογική που κατά την ταπεινή μας άποψη δικαιώνει τις οικογένειες των αγνοουμένων μας».

Η επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος σε δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν 5 οικογένειες που δεν μπορούν να τελέσουν την κηδεία των αγαπημένων τους προσώπων με περιορισμένο αριθμό οστών, αφού δεν υπάρχει πιστοποιητικό θανάτουΔημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.