Χείμαρρος ο Αρχιεπίσκοπος ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την εμπλοκή του στην υπόθεση Λόου [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με την έκδοση διαβατηρίου στον Μαλαισιανό επιχειρηματία Τζο Λόου, προχώρησε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στο άγνωστο παρασκήνιο και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος, για την έκδοση κυπριακού διαβατηρίου στον Μαλαισιανό επιχειρηματία Τζο Λόου, αναφέρθηκε κατά την σημερινή κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ερωτηθείς για την επιστολή του προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, για να προωθήσει την πολιτογράφηση του Τζο Λόου, είπε ότι αυτή εστάλη, μετά από έκκληση του κύπριου επιχειρηματία που είχε πουλήσει χωράφι της Αρχιεπισκοπής, στον Μαλαισιανό επιχειρηματία. Αποκάλυψε μάλιστα πως στην επιστολή του, γινόταν αναφορά στην ανάγκη πολιτογράφησης τριών συνολικά προσώπων.

«Ο λόγος που το έκανα, ήταν γιατί ο developer που αγόρασε το χωράφι από μας, δεν είχε τα χρήματα για να τιτλοποιήσει το χωράφι... Θα έχτιζε έπαυλη και για τους τρεις στο χωράφι και αν έπαιρναν διαβατήριο, αυτός θα εξοφλούσε την έπαυλη μια ώρα νωρίτερα. Τα ονόματα και των τριών τα πήρα από τον ίδιο (σ.σ. developer)», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αποκάλυψε επίσης, ότι τα δύο άλλα πρόσωπα, τους οποίους δεν γνώρισε ποτέ, ήταν μέλη εταιρίας του καταζητούμενου Μαλαισιανού επιχειρηματία Τζο Λόου, που είναι από το 2015 εγγεγραμμένη στον Εφορο εταιριών και η οποία, όπως είπε, λειτουργεί κανονικά, ακόμα και σήμερα.

Για το θέμα της εισφοράς των 300 χιλιάδων ευρώ, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η επιταγή από το Μαλαισιανό δόθηκε σε ένα γεύμα στην Αρχιεπισκοπή. Διευκρίνισε δε πως η εισφορά του Λόου δεν έχει δαπανηθεί και πως ευχαρίστως θα επιστραφεί στην χώρα του αν ζητηθεί.

Ταυτόχρονα, ο Αρχιεπίσκοπος, επισήμανε πως «η επιταγή που πήρα από τον Μαλαισιανό, κατατέθηκε στην Τράπεζα και την Τράπεζα την ελέγχουν οι Βρυξέλλες. Τα λεφτά δεν μας τα έφεραν μέσα σε σακούλα. Για να δεχτούν τα χρήματά του, σημαίνει ότι ο Τζό Λόου ήταν κύριος, ήταν εντάξει. Δεν είσαι στην ψυχή του άλλου, δεν είσαι μάντης».

Όσον αφορά για το ποιόν του καταζητούμενου Μαλαισιανού, είπε ότι το έμαθε από τις εφημερίδες. Πέραν τούτου, δεν έγραψε άλλη επιστολή και δεν ερωτήθηκε ποτέ, ούτε από την Νομική Υπηρεσία, ούτε από την Ελεγκτική.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Μύρων Νικολάτου εάν άλλος επενδυτής, ή παροχέας ή επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, ζήτησε την βοήθεια του για κάποια πολιτογράφηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν θυμάμαι. Μπορεί. Είναι πολλές οι επιστολές που έχω στείλει για διάφορα θέματα. Για το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, μπορεί να είναι 10, 15, 20, δεν θυμάμαι».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπέδειξε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία δίνουν διαβατήρια και θησαυρίζουν με δισεκατομμύρια και διερωτήθηκε γιατί να στοχοποιείται η Κύπρος ωσάν και να διαπράττει αμάρτημα. Σε σχέση τέλος με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για την οικονομία και το κυπριακό, ανέφερε πως μετάνιωσε που μετέφερε εμπιστευτικά σε δημοσιογράφο, κάποια σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη λύση δύο κρατών, τονίζοντας, πως σε καμία περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλει δύο κράτη.

Φωτογραφίες: Mattpress

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.